tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vad vi lär oss av världens mest hållbara vd och bolag

Publicerad: 25 februari 2016, 14:20

Ifjol utsåg Harvard Business Review Lars Rieben Sörensen på Novo Nordisk till världens mest hållbara vd. I den här analysen klargör Tomas Haglund på Accenture vad som gör bolaget till en pionjär inom hållbart företagande och vad resten av näringslivet bör inspireras av.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

Under 2015 duggade de globala ”mega-eventen” om hålbarhet tätt. Många företag försökte, något ambivalent, både vara med för att sätta agendan och förstå vilken riktning världens ledare skulle ta. ”Ska vi verkligen börja bry oss om detta eller är hållbarhet ett fortsatt nice-to-have?” var den överhängande frågan.

Globala hållbarhetsmål, check; finansiering, check; klimatavtal, check. Och ett diesel gate från världens största biltillverkare på det.

Efterfrågat tydligt politiskt ledarskap gick hand i hand med ett levande bevis på att kunder och investerare bryr sig. Under 2016 behöver företag alltså vända blickarna inåt: Vad och hur gör vi för att både ta ledarskap i vår industri kring hållbarhet och premieras för det?

Under året som gick blev också Lars Rieben Sörensen på Novo Nordisk utnämnd till världens bästa vd av Harvard Business Review (HBR). För första gången jämfördes vd:ar i en ranking både på hållbarhet och på finansiella parametrar, vilket enligt HBR den säkraste indikationen att de kortsiktiga resultaten inte kommer på bekostnad av framtida resultat.

Företaget Novo Nordisk var en av pionjärerna inom hållbart företagande och är en typisk transformativ ledare som visar bättre resultat än sina konkurrenter samtidigt som de bygger ett bättre samhälle. Vi har i våra studier med UN Global Compact funnit fyra saker de transformativa företagen har gemensamt. Fyra saker vi nämnt tidigare, men som tål att upprepas för alla som vill ta ledarskap och premieras för det under 2016:

1. Integrera hållbarhet i affären
Åstadkom detta genom att skapa en strategi för tillväxt och differentiering som bygger på en realistisk syn på hur bolaget påverkar sin omvärld idag. Utgå gärna från FN:s hållbarhetsmål och fundera på vilka av dessa utmaningar som ni som bolag har förmågor och styrkor att lösa bättre än andra. Novo Nordisk försöker inte sälja diabetesmedicin – de försöker minska diabetes negativa påverkan på individer och samhälle – även genom att förebygga och därmed minska sin ”marknad”. På så sätt differentierar de sig och växer marknadsandelar världen över.

2. Räkna på hållbarhet och samhällsvärdet som skapas
Att räkna på hållbarhet är faktiskt inte svårare än att göra andra affärskalkyler. Var som vanligt noggrann, använd kunskap och antaganden för att sätta siffror på vilket samhällsvärde som skapas. Definiera det monetärt, men också i andra hårda värden. NovoNordisk har till exempel mätt antalet sparade människoår deras aktiviteter lett till. En stark siffra att kommunicera internt och externt. Naturligtvis bör beräkningarna kopplas till interna styrkort. Novo Nordisk mäter sociala, miljö och ekonomiska nyckeltal genom hela organisationen på alla individer. De 170 hållbarhetsdelmålen och relaterade SDG Compass är utmärkta startpunkter för företag att finna sina nyckelt

3. Låt hållbarhet driva innovation
Det är inte avtal som löser klimatutmaningen, utan nya innovationer. Hållbarhetsmålen ger en fantastisk lins i att både prioritera vilka teknologier att utveckla men också hur de ska användas. Slutmålet och syftet med forskning och utveckling blir tydligare och därmed minskar risken att missa möjligheter och nya hot. Novo Nordisk har på det viset hittat nya sätt att arbeta med andra aktörer i lokala samhällen att förebygga uppkomsten av diabetes. Därmed har trovärdighet och marknadsandelar kunnat öka. Det hade inte gått om fokus i innovationen varit förbättrad produktion av insulin.

4. Interagera med omvärlden
Novo Nordisk engagerar sina medarbetare och kunder genom sina ”Blueprints for change”, ett kommunikationsverktyg för att nå ut med sina mål, arbetssätt och vad man åstadkommit. ingår också unika partnerskap, till exempel har de tillsammans med mejeribolaget Danone förespråkat rätt näringsintag på en speciell yoghurt i Bangladesh. Till sist försöker man påverka lagstiftare och andra att ta rätt beslut för att lösa den globala utmaningen kring diabetes inte för att skapa fördelar för det egna bolaget. Fördelarna kommer enligt Lars Rieben i ett längre perspektiv genom att undvika dyrare och sämre regleringar.

Under våren kommer fler spaningar och exempel inom ovan fyra områden. Den 19:e april samlas vi återigen på Sustainable Business Day för att stärka nordisk konkurrenskraft genom att lära oss mer av varandra om transformativt ledarskap. 2015 har skapat rätt förutsättningar för nya globala exportmöjligheter för nordiskt kunnande inom hållbarhet. Låt oss sätta igång och utnyttja dessa snarast.

Tomas Haglund

Director Sustainability Services Sweden
Accenture
Miljöaktuellt arrangerar tillsammans med Accenture konferensen Sustainable Business Day den 19 april i Stockholm. Konferensen fokuserar på hjälpa näringslivet utveckla hållbara affärsstrategier och affärsmodeller.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev