Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vaddå kris? Största fartyget på gång

Publicerad: 2 Mars 2009, 08:17

Det må vara kris. Men än så länge hindrar det inte världens största passagerarfartyg bli färdigt. Oasis of the Seas väntas bli färdig i år.


Med plats för 6.300 passagerare rymmer 361 meter långa Oasis of the Seas 2.000 fler passagerar än något annat passagerarfartyg i dag. 2.800 personer ägnar för närvarande sina dagar åt att designa och bygga fartyget. Mycket med fartyget är ”störst hittills”, skriver popsci.com.

Världens största pool ombord på ett fartyg, exempelvis. 500 ton vatten fordras för att fylla bassängen. En egenskap som gör fartygets konstruktion unik är att överbygget, som traditionellt utgörs av en ”låda” med hytter ersatts av två separata byggnader, sex våningar höga. Med ett bredare skrov än brukligt skapar det ett däcksutrymme av en normalstor fotbollsplan. Däcket överbyggs inte och utrymmet ska användas till en park.

10 miljarder kronor väntas fartyget kosta

220.000-tonarens framdrift sköts av tre sex-meterspropellrar. Elmotorerna som driver propellerarna ska leverera motsvarande 30.000 hästkrafter är monterade i kapslar som kan rotera 360 grader. Det har gjort bogpropellrar överflödiga och ska tillåta fartyget att navigera i hamn med precision – kontrollerade rörelser på ned till 30 centimeter ska vara möjliga.

Oasis of the Seas byggs på varvet STX i Åbo. Båten ska byggas färdigt oavsett finanskrisen. 80-procentiga garantier från den finska statens exportgarantianstalt ska få bankerna att våga skjuta till pengar. Hemmahamn för fartyeget blir Port Everglades i Florida, USA.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.