måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Väderrapport från fjärran planet

Publicerad: 29 januari 2009, 09:07

Genom att mäta temperaturen och sammansättningen av atmosfären på en planet utanför solsystemet har astronomerna lyckats skapa en modell för hur väderförhållandena är på planeten.


I vad som förmodligen är den första väderleksrapporten utanför solsystemet har forskare vid UC Santa Cruz i USA lyckats pussla ihop hur förhållandena ändras på planeten HD80606b när den roterar runt sin stjärna. Resultaten visar att det här knappast lär bli något semesterparadis.

Planeten, som ligger 200 ljusår från jorden, har den mest excentriska banan av de planeter som upptäckts. Den tillbringar större delen av sin 111 dagar långa omloppsbana på ett avstånd som i vårt solsystem skulle ligga någonstans mellan Venus och Jorden. Det vill säga ett avstånd på lite knappt en AU (en AU är avståndet mellan solen och jorden).

Planetens bana för den dock också så nära stjärnan som 0,03 AU ibland och den skiftar position på mindre än ett dygn, vilket leder till enorma atmosfäriska förändringar.

Forskarna använde Nasas Spitzer Space Telescope för att mäta temperaturen på planeten och upptäckte att den ökade från 800 grader Kelvin till 1 500 grader på bara sex timmar. I det närmaste läget tog planeten emot 825 gånger mer strålning från stjärnan än den fick i normalläget.

Forskarna kunde också ta reda på atmosfärens sammansättning och stoppade in all information i en hydrodynamisk modell för att se vad som händer på planeten. Det visar sig att den sida av planeten som är vänd mot stjärnan i det närmaste exploderar. Vindar på 18 000 kilometer i timmen viner över ytan och skapar enorma stormar som lär släpa med sig allt i sin väg.

Forskarna lade sedan in informationen i ett bildbehandlingsprogram de utvecklat och som då kunde skapa en bild av hur planeten kan se ut. Resultatet blev en bild som visar en planet som glöder orange av hettan samtidigt som den har en tunn blå hätta där ljuset från stjärnan reflekteras.

Förhoppningsvis kan metoden i fortsättningen användas för att ge oss förhållandevis realistiska bilder av hur andra planeter utanför solsystemet ser ut.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev