söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Våga lyfta blicken från diskhon”

Publicerad: 15 februari 2018, 13:38

SLUTREPLIK Det gläder oss mycket att miljöminister Karolina Skog (MP) instämmer i att vi måste minska behovet av jungfruliga material, avgifta kretsloppen och hitta långsiktiga lösningar. Samtidigt verkar samtalen kring ”sopreformen” dessvärre fortfarande fokusera på fel ände, skriver Pär Larshans och Anders Kihl i en slutreplik till miljöminister Karolina Skog (MP).


Pär Larshans och Anders Kihl replikerar på Karolina Skogs debattartikel 12 februari.

Det är självklart viktigt att göra det lätt för människor att göra rätt. Men hushållen kan inte själva ställa om till en cirkulär ekonomi och lösa klimatutmaningen – oavsett hur exemplariskt alla medborgare sorterar sitt avfall.

I stället för att stirra sig blind på 450 kilo hushållsavfall per svensk och år bör vi rikta blicken mot det verkliga problemet: Att det krävs 115 ton av naturresurser per person för att producera det vi konsumerar och exporterar varje år (då är vatten undantagen). Sverige behöver alltså resursmål, inte återvinningsmål.

Vi håller med Anders Wijkman som via sina nya bok Come On! pekar på att användningen av basmaterial redan står för en femtedel av koldioxidutsläppen – en andel som dessutom förväntas öka kraftigt. Lejonparten av klimatbudgeten kommer då att intecknas bara av material. Sedan har vi mat, energi, transporter mm. Om vi fortsätter att bryta nya naturresurser i nuvarande ökningstakt kommer vi med andra ord aldrig att kunna begränsa uppvärmningen av jorden till väl under två grader, som Parisavtalet syftar till – här behövs riktig återvinning.

Vi hoppas nu att både regeringen och oppositionen nu vågar lyfta blicken från återvinningskärlen och peka ut en tydlig riktning i sina samtal. Se på Tyskland som just sätter ett resursfokus med krav på återföring av fosfor från avloppsslam, eller för att använda miljöministerns egna ord: Det är dags att Sverige tar på sig ledartröjan i omställningen till en cirkulär ekonomi!

Genom att skapa rätt förutsättningar för återvinning kan Sverige skapa tillväxt och jobb samtidigt som vi tar bättre hand om jorden. Den som vill utgå från medborgarnas perspektiv måste börja med att jorden ska vara beboelig för kommande generationer av medborgare. Det är bråttom med tydliga krav och incitament bland annat för näringslivet att våga satsa på innovation, börja med att se till att det lönar sig att minska användandet av jungfruliga material och ta fram produkter som går lättare att återvinna.

Det är oändligt mycket viktigare än vad som händer under diskbänken hemma hos människor.

Pär Larshans, hållbarhetschef, Ragn-Sellsföretagen

Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef, Ragn-Sellsföretagen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev