Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vägbeläggningen som renar luften

Publicerad: 9 juli 2010, 09:38

Genom att använda en luftrenande betong som vägbeläggning kan man minska luftens koncentration av kväveoxid med 25 till 45 procent, visar ett test av holländska forskare.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Forskare vid Eindhovens tekniska universitet (TU/e) utförde testet på den vältrafikerade Castorweg i Hengelo. I höstas täcktes cirka 1 000 kvadratmeter av vägens yta med luftrenande betong, och en lika stor yta med normal betong för jämförelsens skull. Betongstenarna som användes i testerna är utvecklade i samarbete med gatustenstillverkaren Struyk Verwo Infra.

Tre luftmätningar utfördes på Castorweg på mellan en och en och en halv meters höjd. Över ytan med luftrenande betong var kväveoxidhalten 25 till 45 procent lägre än över ytan med normal betong.

– Den nya beläggningens luftrenande egenskaper hade redan visats i laboratorier, men de här resultaten visar att de även gäller utomhus, säger professor Jos Brouwers till Science Daily.

Fordonsavgaser innehåller kväveoxider, giftiga gaser som orsakar surt regn och smog. Den luftrenande betongen innehåller titandioxid, ett fotokatalytiskt material som fångar upp kväveoxider från luften och med hjälp av solljus omvandlar dem till ofarligt nitrat. Nitratet spolas bort från vägarna vid regn. Enligt forskarna så håller sig specialbetongen dessutom alltid ren, eftersom den har förmågan att bryta ner alger och smuts.

Brouwers ser många potentiella tillämpningar för materialet, inte minst på platser där de högsta tillåtna nivåerna av kväveoxid redan överskrids. För vägar där en asfaltbeläggning är att föredra kan asfalten blandas med den luftrenande betongen. Materialet kan även användas i väggar.

När får vi se detta material på Hornsgatan i Stockholm, en av Europas mest förorenade gator?

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.