Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Vägen framåt är inte kommunala insamlingsmonopol”

Publicerad: 10 Mars 2016, 06:10

Foto: Riksdagen

DEBATT/SLUTREPLIK Sverige bör utveckla dagens producentansvar, inte slå sönder det, skriver Johan Hultberg (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson, och Gunilla Nordgren (M), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.


Det är bra att de båda socialdemokraterna Ernkrans och Strömkvist delar vår uppfattning om att det ska vara lätt att göra rätt (Miljöaktuellt 9/3). För att underlätta insamling och återvinning av tidningar och förpackningar bör vi utveckla, inte slå sönder, dagens producentansvar. Därför säger vi nej till att flytta ansvaret för insamlingen från producenterna till kommunerna.

Det är utmärkt att moderatstyrda kommuner så som Helsingborg och Växjö är föregångare som driver ett mycket aktivt och ambitiöst miljö- och klimatarbete. Det är också bra att dessa kommuner ställer krav på att insamlingen och återvinningen behöver bli bättre och att samarbetet mellan producenter, kommuner och fastighetsägare därför måste fördjupas.

Vi är övertygade om att vi kommer att se förbättringar och ett utvecklat samarbete tack vare de beslut som Alliansregeringen tog så sent som 2014. Genom tuffare krav på producenterna med krav på godkända insamlingssystem, högre mål för insamling liksom för återvinning och service för hushållen utvecklas producentansvaret. Naturvårdsverket har samtidigt fått ett tydligt tillsynsuppdrag för att säkerställa att besluten också omsätts i praktiken.

Regeringspartiernas förslag om att flytta insamlingsansvaret räddar inte utan splittrar producentansvaret. Med en flytt av ansvaret till kommunerna riskerar vi att få 290 olika insamlingssystem och en mer oklar ansvarsfördelning. Vi skulle också få en ökad administration och ett dyrare system. Det säger vi nej till.

Man kan också ställa sig frågande till hur klokt det vore att flytta insamlingsansvaret till kommunerna när många kommuner i dag har egna avfallsförbränningsanläggningar. Har kommuner som producerar el och värme genom att bränna hushållsavfall verkligen incitament att anstränga sig för att öka andelen tidningar och förpackningar som materialåtervinns?

Vägen framåt för ökad återvinning är inte kommunala insamlingsmonopol utan ett utvecklat producentansvar.

Johan Hultberg, riksdagsledamot från Kronoberg och miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)
 Gunilla Nordgren, riksdagsledamot från södra Skåne och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet (M)

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.