Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Våghalsiga fjärilar lika snabba som fåglar

Publicerad: 23 mars 2011, 14:51

Ny forskning visar att nattfjärilar och småfåglar har förvånansvärt lika flytthastigheter, trots att fåglarna kan flyga upp till fyra gånger så snabbt. Anledningen är att fjärilarna tar större risker.


Varje år flyttar miljontals nattfjärilar och småfåglar hundratals mil mellan sina sommar- och övervintringsområden. Nu har forskare från Lunds universitet tillsammans med utländska kollegor analyserat tusentals radarföljningar och kommit till en häpnadsväckande slutsats – de olika djurgrupperna är ungefär lika snabba i sina förflyttningar, trots att fåglarna kan flyga upp till fyra gånger så snabbt.

– Vi var väldigt förvånade över att hitta så lite skillnad i slutresultat mellan fåglars och insekters migration, säger Thomas Alerstam, professor i zooekologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att fjärilarna kan förflytta sig lika snabbt som småfåglarna är att de utnyttjar medvindar i högre grad, vilket är riskfyllt men effektivt.

– Det är intressant
att två helt olika strategier och inställningar till risk leder till samma resultat. Vi har studerat nattflyttande småfåglar med radar i Abisko i norr och Falsterbo i söder och det är väldigt spännande att jämföra våra data med liknande data från andra djurgrupper, säger doktoranden Cecilia Nilsson, som är en av dem som har samlat in materialet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev