Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vågkraft bra för djurlivet till havs

Publicerad: 1 oktober 2009, 06:58

Vågkraft har ofta setts som ett hot mot den biologiska mångfalden i havet. Inte då, menar Uppsala-forskare.


Vågraft är inte ett hot mot den biologiska mångfalden i havet. Det menar Uppsala-forskaren Olivia Langhammar som tvärtom i en avhandling hävdar att den biologiska mångfalden kan gynnas av kraftkällan.

Vid Uppsala universitets vågkraftsprojekt i Lysekil har man byggt ihåligheter i konstruktionerna som gör att vattenlevande djur kan gömma sig. Enligt den avhandling som Olivia Langhammer vid institutionen för ekologi och evolution lägger fram på fredagen, har dessa ihåligheter ökat den biologiska mångfalden i området.

I Lysekil har Uppsala universitet tillsammans med ett antal parter utvecklat en ny typ av vågkraftverk, där generatorer kopplade till bojar drivs av vågorna. Olivia Langhammer har studerat interaktioner mellan vågkraftsanläggningen och den marina miljön. Sedan 2005 har man lagt ut vågkraftverk i området enbart för att studera kraftverkens miljöpåverkan.

– Min slutsats är att vågkraftverken troligen inte har inverkat på mjukbottnarna i området, eller att de har haft en mycket liten inverkan. Däremot ökade den biologiska mångfalden markant tack vare betongfundamenten som utformats speciellt med tanke på djuren, berättar Olivia Langhamer.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.