Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vägrade lämna ut klimatdata till skeptiker

Publicerad: 29 januari 2010, 09:02

Klimatforskningen skulle tjäna på mera hederlighet, menar engelsk professor. Skeptiker måste bemötas.


Brittiska regeringens vetenskaplige rådgivare John Beddington säger i ett uttalande från igår, torsdag, att han fortfarande har det högsta förtroende för siffrorna från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) och att forskningen bakom den mänskliga påverkan av klimatet är vetenskapligt korrekt. Han menar dock att debatten håller på att bli ”artificiellt polariserad”, alltså att någon eller några håller på att slå in kilar mellan vetenskapen och allmänheten för att vrida debatten till sin egen fördel.

Efter att en stor mängd e-brev stals från klimatenheten vid East Anglia University, som är medlem i FN-organisationen IPCC, kunde man se att universitetet vägrat lämna ut information till skeptiker, som hade krävt att få ta del av data under Freedom of Information Act. Det bygger inte direkt på förtroendet.

Han vidhåller att IPCC har gjort ett otroligt omfattande jobb, men att de samtidigt gjort fel som använt okontrollerat data som sade att Himalayas glaciärer skulle ha smält bort till år 2035. Detta fick man ta tillbaka (http://teknik360.idg.se/2.8229/1.286889/fns-klimatpanel-medger-himalayamiss). Professorn menar att vetenskapen om klimatförändringarna skulle tjäna på större öppenhet. ”Det är ohälsosamt att avvisa riktiga, äkta skeptiker. Tvärtom stärks vetenskapen och växer när den konfronteras med skepticism.”

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.