söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vägverket avvisar teknik som avisar

Publicerad: 14 januari 2009, 06:48

Just nu är det tolv minusgrader i den lilla staden Lebanon i New Hampshire, strax söder om gränsen mot Kanada. Det klimatet kan vara en förklaring till att professor Victor Petrenko från närbelägna Dartmouth College startat ett företag som sysslar med is – hur man blir av med den eller hur man drar nytta av den.


Ett samlingsbegrepp kan vara ”iskontroll” och det började med en lösning för alla miljontals strömslukande ismaskiner. De drar ström för att frysa vatten och de drar ström när de frigör isbitarna med värme. Petrenkos teknik PETD, termolektrisk pulsavisning, använder en kort elektrisk puls med hög effekt för att frigöra iskuberna.

– Tekniken ökar isproduktionen med 70 procent och sänker energibehovet med 30 procent, säger Victor Petrenko, som fortsatt att applicera sin pulsteknik på hustak, broar, kraftledningar – och sportutrustning!

Riktigt hur det går för Petrenkos bolag Ice Engineering kan man undra över, eftersom den första bilden på hemsidan visar Uddevallabron som kundexempel. På den ofta nedisade kabelbron har Petrenkos teknik provats på en enda kabel i fyra år. Nu plockar Vägverket ner apparaturen.

– Visst fungerade tekniken, men det blev alldeles för dyrt, säger Owe Ohlsson på Vägverket Region Väst. Vi testade på 50 meter kabel, som du kan se på filmsnutten hos leverantören, men för hela bron skulle det kosta en kvarts miljard!

Har ni hittat något effektivare medel att hålla kablar och pyloner isfria och skydda trafikanterna från fallande is?

– Nej, det finns inget som fungerar. Japanerna har provat en massa metoder och jag har hört om kanadensiska försök, men ingen har någon lösning. Själva har vi provat med vattenavvisande färg och varmluft. I stället har vi installerat bommar och ljussignaler så vi kan leda om trafiken via gamla E6 genom Uddevalla när det behövs. Det kostar inte så mycket, säger Owe Ohlsson.

Petrenkos senaste idé handlar om nedisade kraftledningar, något som ju vi i Sverige insett vådan av. För ett år sedan, den 28 januari 2008, var en stor del av Stockholms län utan ström sedan de tre östliga kraftledningarna från Norrlan isats ner. Som värst kan isvikten motsvara en tätt packad bilkö längs kraftledningen, enligt en rapport om nedisning och vindkraft.

Med hjälp av lätt förändrade kablar och tämligen enkel elektronik kan det elektriska motståndet i kablarna snabbt skiftas från lågt till högt. Värme som alstras håller isen borta.

– Systemet betalar sig snart när man slipper brustna kablar och strömavbrott, säger företagets vice vd. Testinstallationer är under bygge, denna gång i Ryssland och Kina. Inga svenska kraftbolag har hunnit fundera på metoden.

Till sist Victor Petrenkos skidor och snöskor: Återigen använder han korta elektriska pulser, denna gång till en liten keramisk platta under skidan. På tre millisekunder smälter några mikroner tjockst snöskikt och fryser fast under skidan – lagom för att ge grepp eller bromsa i nerförslut. Effekten är densamma som när man lägger tungan mot en lyktstolpe i minusgrader.
Petrenkos medarbetare har gjort en vinterkänga med 40 gånger bättre friktion mot is och de funderar på bildäck med samma egenskaper.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev