fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vajande löv kan ladda batterier

Publicerad: 5 april 2018, 10:58

Foto: Pixio

Forskare på Linköpings universitet hat tagit fram en metod som gör det möjligt att utvinna energi från vajande löv.


Forskarna har hämtat inspiration från växterna vars fotosyntes kontinuerligt påverkas av växlingarna mellan sol och skugga. Resultatet blev ett material där förändringar i värme mellan sol och skugga genererar elektricitet.

Tekniken går ut på att metalliska nanoantenner som absorberar solljus och genererar värme kombineras med pyroelektrisk film. Att den är pyroelektrisk innebär att det uppstår en elektrisk spänning över materialet när det värms upp eller kyls av. Förändringen av temperatur gör att positiva och negativa laddningar rör sig åt varsitt håll och genererar en elektrisk ström.

För att tydliggöra upptäckten gjorde forskarna ett experiment där de höll ett löv framför en vanlig bordsfläkt. Bladets rörelser skapade ömsom sol ömsom skugga över den optiska generatorn som i sin tur producerade små elektriska pulser genom en extern krets.
”Forskningen är bara i sin linda, men kanske kan vi i framtiden utnyttja de naturliga skillnaderna mellan sol och skugga i träden för att skörda energi”, säger Magnus Jonsson, docent och forskningsledare för forskargruppen inom organisk fotonik och nanooptik vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Den alstrade energi skulle exempelvis kunna användas till att ladda små batterier och som komplement till andra energikällor.

Läs den vetenskapliga artikeln

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev