Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Valbajshundar nosade fram nya rön på valstress

Publicerad: 9 Februari 2012, 09:16

Tidigare har man känt till att valarna höjt rösten, men nu påvisar forskare kronisk stress hos valarna.


Varje dag trafikerar 50 000 fartyg jordens öppna hav. Deras propellrar orsakar ljud som fortplantar sig i vattnet. Människan använder ögat men valar sjunger och använder hörseln som sitt främsta sinne när de letar mat, navigerar och dejtar. Tidigare har det varit känt att valar störs av propellerljuden och därför bytt frekvens på sitt sjungande, men nu har forskarna lyckats visa att de lever under kronisk stress genom att bland annat analysera valbajs, rapporterar The Guardian.
‒ Vi använde specialtränade hundar. De är fantastiska och kan spåra doften av valbajs på upp till en kilometer, säger Rosalind Rolland, forskare vid New England Aquarium, i Boston, som ligger bakom studien.

På grund av en tillfälligt halverad sjöfartstrafik efter 11-september-attacken har forskarna kunnat jämföra valars stressnivåer under olika högt trafiktryck. Det visade sig att valarna var mindre stressade när färre fartyg trafikerade vattnen.
‒ Det positiva är att detta problem går att lösa. Propellerljuden beror till stor del på ineffektivitet hos båtmotorerna, så investeringar kan både minska bränsleförbrukningen och propellerljudet, säger Rosalind Rolland.
Men förändringen kommer inte att ske över en natt, skriver The Guardian. Medellivslängden för ett fartyg är 30 år och att byta ut 50 000 fartyg kommer att ta ett tag.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.