lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Valet: “Fortsatt fokus på de stora miljö- och klimatutmaningarna”

Publicerad: 10 september 2018, 08:03

Foto: Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreninge, Mattias Goldmann, vd på Fores och Paulo Silva, partner på New Republic.

Trots det parlamentariska läget kommer svensk politik fortsätta fokusera på de stora miljö- och klimatutmaningarna. Samtidigt är klimatet lågt prioriterat hos väljarna. Det är några av experternas kommentarer efter gårdagens val.


Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl ser, trots ett stökigt parlamentariskt läge, ett fortsatt fokus på de stora miljö- och klimatutmaningarna i svensk politik.
– Det finns en rad breda politiska överenskommelser på det här området som kommer att ligga fast. Alla de processer som till exempel klimatlagen leder till har stort stöd även i den här riksdagen. Den globala klimatkrisen tar heller inte paus och den måste förstås hanteras politiskt de kommande fyra åren också, säger Johanna Sandahl.

Mattias Goldmann, vd för den gröna liberala tankesmedjan Fores, anser att det klimatpolitiska ramverket med sina sju partier bildar ett slags skola för hur partierna ska kunna styra landet de kommande åren.
– De sju partier som står upp för klimatmålen har i valrörelsen börjat fylla dem med innehåll. Kristdemokraterna drog en lans för mer kärnkraft och Sverigedemokraterna för billigare bensin, men det får ingen praktisk betydelse, säger Mattias Goldmann till Aktuell Hållbarhet.

Paulo Silva, partner på PR-byrån New Republic, är inte lika trygg med att klimatarbetet kommer att fortsätta utvecklas i en tillfredställande takt.
– Om Sverigedemokraterna får ett ökat inflytande så kan klimatpolitiken få en riktig backlash. Om de mer gröna partierna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna får inflytande så kan sannolikt frågorna vara fortsatt prioriterade. I händelse av att det blir en mittenregering med S, MP, C och L så skulle det finnas tre partier i regeringen som förespråkar grön skatteväxling, där höjda klimatskatter växlas mot sänkta skatter på arbete, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Paulo Silva konstaterar också att miljö- och hållbarhetsfrågorna faktiskt inte hade någon framträdande betydelse för väljarna. Enligt SVT:s vallokalsundersökning var miljö och klimat inte ens topp tio av de viktigaste frågorna vid valet av parti, även om mätningar visade på annat innan valet. Klimatpolitiken fick utrymme i valdebatterna men reducerades enligt Paulo Silva ofta till begränsade förslag istället för en helhet.

Läs experternas alla slutsatser på AH Direkt. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev