Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Valet: ”Inget av blocken når miljömålen”

Publicerad: 6 Maj 2010, 10:34

I oppositionens budget vill man höja anslaget för biologisk mångfald med 500 miljoner kronor. Satsningen är alldeles för liten menar miljöorganisationen Skydda Skogen som konstaterar att vare sig regeringen eller oppositionen kan nå miljömålen med sin politik.


Ämnen i artikeln:

SkogValet 2010Politik

Skydda Skogen konstaterar att oppositionens vårbudget visserligen är bättre än regeringens avisering om ytterligare sänkningar. Men inte heller de rödgröna kan med sitt förslag om 500 miljoner kronor nå miljömålen Levande Skogar.
– Det är långt ifrån tillräckligt för att långsiktigt kunna ge skydd åt de arealer av skogsmark som forskare anser krävas för att bevara den biologiska mångfalden, säger Daniel Rutschman som är sekreterare i Skydda Skogen.

Enligt ArtDatabanken fortsätter förlusten av biologisk mångfald i skogarna. Den största anledningen till detta uppges vara avverkning av skogar med höga naturvärden. Rädda Skogen påpekar också att ArtDatabankens beräkningar säger att så mycket som 30 procent av de arter som lever i gammelskog kan dö ut de kommande 50 åren.

Skydda Skogen kritiserar regeringen som de menar vill nå miljömålen genom att sänka måldefinitionerna. De uppger att de visserligen sympatiserar med de rödgrönas avsikt att behålla och utöka miljömålssystemet. Men inte heller oppositionen når enligt Rädda Skogen hela vägen fram
– Målsättningen är god, men miljömålen Levande Skogar och Ett rikt
växt- och djurliv kommer inte heller att kunna nås genom de rödgrönas
nuvarande budgetförslag, säger Daniel Rutschman.

Därmed menar Rädda Skogen att vi idag har två politiska block där båda är ovilliga att ta de krafttag som krävs för att rädda den biologiska mångfalden i skogen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogValet 2010Politik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.