Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Valfångstförbudet består – Carlgren missnöjd

Publicerad: 24 juni 2010, 08:07

Valfångstförhandlingarna i Marocko bröt samman på onsdagen vilket leder till att valfångstförbudet kvarstår.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Förhandlingarna kring nya regler för valfångst kollapsade på onsdagen då det nya förslaget ledde till motsättningar på ett flertal områden. Valfångstländena Norge, Island och Japan kunde inte godkänna fångstkvoternas storlek, huruvida man ska tillåta handel med valkött eller om jakt ska tillåtas i det stora valreservatet kring Antarktis.

Förslaget,
som förespråkas av bland annat EU och ordförandelandet Chile, går ut på att ett hävt valfångstförbud kan få in jaktländerna i avtalet och genom accpeterade kvoter och kompromisser minska den totala valjakten undet en tioårsperiod.

Miljöminister Andreas Carlgren är besviken över att förslaget inte gick igenom.
– Det är djupt beklagligt att den okontrollerade valjakten som pågår på grund av kryphål i nuvarande regelverk kan fortsätta i minst ett år till, säger han och forstätter.
– Det är bara genom yttre tryck på valfångstnationerna och genom en överenskommelse inom IWC som inkluderar Japan, Norge och Island, som valjakten kan minska. Nuvarande läge är det sämsta för valbestånden i världshaven. Jakten fortsätter nu okontrollerat.

Förslaget att häva förbudet mot valjakt har emellertid kritiserats av en i stort sett enhällig miljörörelse som menar att förslaget är för svagt och att man kompromissar för mycket med valfångstnationerna.
– Förslaget, som stöds av Carlgren, är naivt. Man ger enormt stora eftergifter för ytterst tveksamma långsiktiga resultat. Det är bara att titta på historien för att se hur dumt det här är. Visst, man kan kompromissa men det finns en gräns, säger till exempel Greenpeace talesperson i havsfrågor, Jan Isaksson.

Sverige har också kritiserats av andra EU-länder som Storbritannien och Frankrike och utmålats som ett av de länder som är minst måna om att värna om valarna.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News