söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Välkommen – den andra sidan av Cop 15

Publicerad: 9 december 2009, 19:52

Följ med på en resa som klimatförhandlarna (eller du för den delen) sällan får uppleva. På aktivisternas huvudkontor håller man alternativa presskonferenser och delar ut tips om rättshjälp och billiga duschar.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

I en gammal tegelbyggnad bakom centralstationen har den alternativa klimatkonferensen sitt högkvarter, ironiskt nog inrymt i det gamla slakthusområdet med namn som ”oxhallen” och ”fläsktorget”.

I receptionen cirkulerar unga aktivister
som just anlänt till Köpenhamn. Här får de tips till billiga matställen och platser där de kan duscha billigt under sin vistelse – från fem danska kronor per dusch och uppåt.

– Igår kom en kille från Mexico i bara sandaler och frågade efter vinterkläder. Han hade hört att man delade ut dem gratis, säger Apkinga Jatuparisakvi som jobbar som volontär.

Hon säger att det dyker upp mycket folk från Tyskland och Sverige men även från mer exotiska länder som Mexico och Nepal. De frågar efter övernattning och vad som kommer att hända under de närmaste dagarna, något de kan läsa sig till på det stora färgglada veckoschemat som hänger på väggen.

– Det var ganska hektiskt med mycket folk mitt på dagen. Men nu är det lugnare, säger Linda Larsen som har på sig tjock tröja och mössa trots att det är hyggligt uppvärmt i det gamla huset.

På väggen hänger information om rättshjälp och vilka villkor som gäller för de nya danska ”lymmel-lagarna”. På en gul annons står även telefonnummer till ”Activist Trauma support” som finns att få på en adress i stadsdelen Christiania dygnet runt hela konferensveckan.

Henny Jensen är pensionär och jobbar frivilligt i receptionen. Hon gillar stämningen med alla unga engagerade människor som kommer från hela världen, det påminner om hennes tidigare jobb på ett språkcenter för invandrare.

– Jag hoppas inte på något speciellt resultat i förhandlingarna, jag tänker inte så, utan mera på processen och allt vad folk får ta del av när de kommer hit, säger Henny Jensen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev