Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Välkommen till Marrakech, Isabella Lövin, detta väntar dig!”

Publicerad: 14 november 2016, 06:06

DEBATT Fem punkter är avgörande nu, skriver Mattias Goldmann, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.


Ämnen i artikeln:

ForesMattias Goldmann

Hej Isabella, hoppas flygresan gick bra och välkommen till Marrakech! Du kommer till ett COP som är ganska annorlunda mot den bild som gavs innan mötet.

Dels förstås för att valet av Donald Trump påverkar stämningar och ambitioner men också för att den berömda djävulen i detaljerna sällan har varit så påtaglig som denna gång.

Fem punkter ser vi som avgörande nu:

Ta klimatledarskap

Vi delar helt din analys att valet av Trump inte innebär att Parisavtalet rivs upp; det är riggat för att stå emot denna typ av utmaningar. Men när världens nästa största utsläppare drar ner på ambitionerna, som de kommer att göra, så får det följdverkningar som vi redan ser på COP. Det behöver balanseras av någon som tar ledartröjan – och Sveriges har med den unikt breda, ambitiösa och konkreta miljömålsberedningen lagt en bra grund för detta.

Men ledarskapet måste konkretiseras, och vårt förslag efter att ha studerat ländernas klimatåtaganden – NDC:erna – är att Sverige inrättar en global helpdesk för omställningen av transportsektorn, där ju vårt mål är alldeles särskilt inspirerande.

Differentiera rätt

I Parisavtalet är världen nu bortom Kyotoprotokollets tudelning, men i de faktiska förhandlingarna är ”common but differentiated responsibilites” en helt avgörande stridsfråga, där vi måste göra det attraktivare för de som hittills inte behövt minska sina utsläpp att göra det. Teknologiöverföring är en nyckel, och här kan Sverige som innovativt land med en öppen ekonomi vara ett föredöme.

Öppna mera

En avgörande skillnad mellan fiaskot i Köpenhamn och framgången i Paris var att fransmännen – världsmästare på diplomati – fick oss alla att känna oss delaktiga, från minsta NGO till största företag. Den känslan håller på att gå förlorad här, med mycket begränsad tillgång till förhandlingarna för observatörer och en känsla av att många öppna event är mer ceremoniella än reella. Sverige är stolta över vår öppenhet och bör bidra till att det präglar de sista dagarna – helt enkelt för att det är framgångsrikt!

Finansiera rätt

Den kanske tydligaste effekten av Trump som president är att USA nära nog garanterat ställer in återstoden av sina finansieringslöften till Gröna klimatfonden. Det riskerar att starta en dominoeffekt inom finansiering, som i sin tur kan leda till att länder backar från sina utsläppsåtaganden. Som världens största givare till klimatfonden har vi här ett dubbelt ansvar; både att visa att vår ambition står fast, och att börja ställa tydliga effektivitetskrav på fonden, vars klimatnytta per krona nog bör synas i sömmarna.

Mät, men med måtta

Hur ländernas klimatåtaganden ska mätas och jämföras är ju denna COP:s stora utmaning. Över tid bör kraven vara lika, som Sverige med flera framhåller, men vägen dit måste vara pragmatisk med olika krav på Kongo och Kina, Sverige och Swaziland. För att komma framåt i denna svåra och avgörande fråga behövs mät-expertis, och här har svenskt utvecklingssamarbete stolta traditioner som du gör väl i att bygga vidare på.

Slutligen: Lyssna och lär!

Den som agerar besserwisser får inte många vänner i klimatförhandlingarna, och här kan en dos svensk ödmjukhet göra susen. Tyvärr finns det ju fog för den; varje kvartal hittills i år har svensk klimatpåverkan ökat jämfört med föregående år och en lång positiv trend är därmed bruten. Det betyder å andra sidan att vi, för att klara våra klimatmål, behöver lära oss av länder vars klimatpåverkan minskar på riktigt. Du är unikt väl positionerad att ta in detta, eftersom du är en av mycket få på COP som är minister för både klimat och internationellt utvecklingssamarbete. Utnyttja det!

… och får du ett par sekunder för dig själv så träna på den där meningen om hur viktigt det är också med små framsteg. Du lär behöva den.

Bästa hälsningar

Mattias

____________

Mattias Goldmann är vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores, Han skriver om klimatförhandlingarna på klimatforhandling.se och om sin tågresa till Marrakech på coptrain.se.

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

ForesMattias Goldmann

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News