Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Välkommet att Centerpartiet vill satsa på Östersjön”

Publicerad: 4 maj 2016, 04:19

Anställda på Östersjöcentrum Pressbild

DEBATT/REPLIK Men är partiet berett att kämpa för ett jordbruk som bygger mer på miljömervärden och inte enbart fokuserar på ökad produktivitet, det frågar sig Annika Svanbäck och Michelle McCrackin, båda forskare vid Baltic Eye, Stockholms universitet.


Ämnen i artikeln:

HavÖstersjön

Det allvarliga miljöläget i Östersjön har varit en politisk icke-fråga allt för länge. Därför är det välkommet att Kristina Yngwe och Centerpartiet tar ett initiativ och säger att de vill satsa på att rädda Östersjön (Aktuell Hållbarhet 26/4).

Men betyder det att Centerpartiet därmed också är berett att kämpa för ett jordbruk som bygger mer på miljömervärden och inte enbart fokuserar på ökad produktivitet?

Vi hoppas det.

Yngwe har helt rätt i att ett rent hav är ett av de viktigaste miljömålen. För att nå dit kommer det att krävas många olika åtgärder inom en rad områden. En av de allra viktigaste processerna just nu det pågående arbetet med att utforma Sveriges nya livsmedelsstrategi. I den fastläggs visionerna och målen för jordbruket fram till år 2030. Syftet är att stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft – med utgångspunkt i Sveriges sexton miljömål.

Det är verkligen dags för en ny strategi. Den senaste antogs i riksdagen 1998. Samtidigt finns det i dagsläget anledning att oroa sig över var den nya strategin är på väg. För närvarande tycks den svenska regeringen mest vilja diskutera produktivitet, men utan att knyta an till miljömålen. Ur ett Östersjöperspektiv är det en farlig väg att gå.

Att öka produktiviteten innebär i praktiken att göra jordbruket mer effektivt. Det kan absolut vara önskvärt – men leder inte per automatik till bättre lönsamhet. Ökad produktivitet kan också leda till kraftigare miljöbelastning, särskilt om effektiviseringen sker genom exempelvis intensifierat jordbruk, högre koncentrationer av djur och mer ensidiga växtföljder. När produktivitetsökningar drivs med sådana metoder ökar riskerna för näringsläckage från jordbruket.

Frågan om hur framtidens Östersjön kommer att må är starkt kopplad till hur framtidens jordbruk ska bedrivas. Därför är det så viktigt att engagemanget från våra politiska partier dels blir starkare och dels avspeglas tydligare i arbetet med livsmedelsstrategin.

Vi hoppas att Centerpartiet den här gången inte bara lovar satsningar utan också tar tydlig ställning när det gäller livsmedelsstrategin – och står upp för ett svenskt lantbruk som bygger på vidareutveckling av mervärden inom miljö- och djuromsorg.

Annika Svanbäck, forskare vid Baltic Eye, Stockholms universitet
 Michelle McCrackin, forskare vid Baltic Eye, Stockholms universitet

____

Baltic Eye är en del av Stockholms univeritets Östersjöcentrum, och är en kunskapsnod för Östersjöforskning. Dess syfte är att samla och kommunicera relevant forskning om Östersjöns miljösituation till beslutsfattare samt verka för en bättre Östersjömiljö.

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

HavÖstersjön

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.