Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Valprognosen: Mittenpartierna förlorar många röster

Publicerad: 15 Maj 2014, 10:48

Statsvetaren Simon Hix förutspår att mittenpartierna förlorar många röster och mandat i parlamentsvalet.


Ämnen i artikeln:

Alde

Mittenpartierna ser ut att förlora många röster och mandat i parlamentsvalet – både den stora liberala partigruppen EPP och socialliberala ALDE . Det menar statsvetaren Simon Hix på London school of Economics i en analys (www.sieps.se).

Den gröna partigruppen går också dåligt, framför allt beroende på svagare stöd i stora länder som Frankrike och Tyskland. Socialdemokraterna går däremot framåt och kanske blir parlamentets största partigrupp.

Partiernas tyngd och inflytande bestäms både av storleken på partigruppen och av lojaliteten inom partiet. Den nationella lojaliteten är kanske inte så stark som många tror, menar Simon Hix.

Gruppernas inflytande är av tradition olika stort i olika frågor. Till exempel lyckas ofta högerblocket EPP vinna omröstningar i sina hjärtefrågor som frihandel, budget och säkerhet, medan socialdemokratiska S&D ofta har övertag när det gäller sysselsättning och sociala teman. EPP vinner oftare i frågor som rör industri, forskning och energi, S&D i frågor om fiske, miljö och hälsofrågor.

Partipolitiken är enligt Simon Hix ganska etablerad i parlamentet och kommer troligen att mogna ytterligare efter valet 2014. En större socialdemokratisk grupp efter valet skulle enligt honom kunna innebära större stöd för klimatreformer och flera miljörestriktioner i frihandelsavtalet med USA som tidigare lyfts bort av majoriteten.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Alde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.