lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Valresultat besvikelse för klimataktivister

Publicerad: 21 maj 2019, 12:34

I helgen var det val i Australien. Klimataktivister som vill stoppa en av världens största kolgruvor beklagar valresultatet.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Carmichael-gruvan i Queensland, Australien, är ett projekt som håller på att utvecklas av det indiska bolaget Adani Group. Mer än 30 finansiella institutioner har sagt nej till att utveckla kolgruvan, som om den får tillstånd kommer att bli en av världens största kolgruvor. Kolet är tänkt att exporteras via en hamn vid det känsliga Stora Barriärrevet till främst Indien.

Klimataktivistser och miljöorganisationer hoppades att den segertippade oppositionsledaren Bill Shorten, ledare för Laborpartiet, skulle ompröva projektet om han vann valet.

Enligt opinionsundersökningar har klimatfrågan seglat upp som en av de viktigaste frågorna hos Australiens väljarkår, efter att bränder och värmeböljor drabbat landet. Och klimataktivister och politiska kommentatorer har alltmer utmålat valet som ett ödesval för klimatet, där den gamla regeringen inte har levererat utan tvärtom gått kolbolagens ärenden.
”Vi har inte tre år till att kasta bort”, uppmanade The Guardian Australia sina läsare i en ledare inför valet.

Men valundersökningar och opinionsundersökningar till trots så segrade det Liberala partiets ledare Scott Morrison och sitter därmed kvar på statsministerposten.
”Till de i samhället som har ett djupt engagemang för klimatåtgärder, särskilt de barn som har deltagit i skolstrejker under det senaste året, är det värt att komma ihåg att framsteg görs även om det ibland inte verkar så”, tröstar miljöorganisationen Australian Conservation Foundation på sin hemsida.

Organisationen fortsätter:
”Investerare undviker till stor del nya kolprojekt. Priserna på förnybar energi faller snabbt. Och fler och fler australiensare säger att de är oroliga för klimatförändringar – även om det inte översattes till röster i tillräckligt många valkretsar under i det här federala valet”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev