Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vänd dina misstag till din fördel

Publicerad: 16 oktober 2013, 02:46

Att hantera motgångar på jobbet behöver alla ta itu med förr eller senare. Men att begå misstag behöver inte enbart vara något negativt.


”Alla gör misstag” och ”Det kan hända även den bästa” är uttryck vi alla fått höra någon gång i livet. När man gör ett misstag på arbetsplatsen är det dock inte alla gånger vi möts av stöttande kommentarer från kollegor eller närmaste chefen.

Nyckeln till att hantera motgångar på jobbet är att vara ödmjuk och stå upp för dina misstag. Oavsett hur mycket erfarenhet en har kommer alla förr eller senare att göra fel, men det viktiga är att du tar lärdom av dina snedsteg när det sker. Aol Jobs har sammanfattat fem tips för hur du kan utnyttja misstag till att utvecklas i ditt jobb – om du hanterar problemen på rätt sätt.

Erkänn när du gör fel
Alla känner vi någon som alltid hävdar att ”Det var inte mitt fel”. Se till att den personen inte är du. När du inser att du orsakat ett problem, berätta det för din chef direkt innan hen påpekar det för dig, då undviker du i många fall att situationen förvärras. Att berätta om ditt misstag ansikte mot ansikte är alltid optimalt om det finns möjlighet, andra kommunikationssätt som till exempel mejl kan ge intrycket att du är konflikträdd och försöker undvika problemet.

Skippa ursäkterna
Att komma med ursäkter ger ofta ett dåligt intryck, och framförallt kommer de inte att åtgärda problemet som uppstått. Börjar du dessutom skylla på andra personer finns det risk för att du drar ned någon oskyldig i smutsen, och det är ett säkert sätt att bli impopulär på kontoret. Om du står ditt kast och visar att du äger problemet är det inte osannolikt att kollegor i din närhet kommer att uppskatta dig för din ärlighet.

Vidta åtgärder för att se till så misstaget inte upprepas
En gång är ingen gång. Två gånger är en vana. Gör det som krävs för att samma misstag inte ska hända igen.

Erbjud dig att ta din tid till att rätta till misstaget
Om problemet du orsakat också är något du kan lösa bör du ta dig den extra tid det krävs för att åtgärda felet. Att ta initiativ till att vilja utvecklas och ta ansvar kommer att imponera på din omgivning. Att lägga över problemet på någon annan kommer inte att göra det.

Gå vidare
Häng inte upp dig på misstag, utan se det istället som en chans för dig att utvecklas. Att göra fel är aldrig en bra känsla, men se till att göra det bästa av situationen och försök lära dig någonting av den.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.