Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vanligt med medborgarforskning på miljöområdet

Publicerad: 18 januari 2016, 05:00

Intresset för att bidra till forskning ökar bland allmänheten. Det visar en ny studie av medborgarforskning, som publiceras i tidskriften PLOS ONE.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Inom naturvetenskapen har det blivit allt vanligare att forskare samlar in och klassificerar data med hjälp av volontärer, och inom samhällskunskapen bjuds allmänheten ofta in för att diskutera hur forskningen påverkar dem.

Biologi och ekologi är två områden där det sedan länge funnits en tradition av medborgarforskning. Sedan början av 1900-talet har forskare litat till allmänhetens förmåga att observera och klassificera olika djur och växtarter. Det har bidragit till att mängder data har kunnat samlas in för att kartlägga djur och fåglars vandringsmönster, något som bland annat är viktigt för att förstå klimatförändringarna. Det berättar vetenskapsteoretikern Dick Kasperowski för Forskning.se.

Tidigare har forskare inte alltid berättat att de tagit hjälp av allmänheten men detta har förändrats. Idag ser man mer positivt på medborgarforskning och man har också etablerat säkrare metoder för att låta allmänheten bidra.

Den nya studien är en analys av 2568 vetenskapliga artiklar som baseras på medborgarforskning, som även benämns som ”Citizen science”, ”participatory science”, ”crowd science”, ”civic science” och street science”.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.