tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vänsterpartiet: ”Förbjud allt ålfiske!”

Publicerad: 1 mars 2010, 10:22

Vänsterpartiet vill förbjuda allt ålfiske, efter att Miljöaktuellt avslöjat att Fiskeriverkets forskningsfartyg för tredje året i rad inte hittade ett enda ålyngel i hela Skagerrack och Kattegatt.

Ämnen i artikeln:

ÅlFiskePolitik

– Att tillåta att det fiskas ål överhuvudtaget är ohållbart och ansvarslöst. Det enda sättet att verkligen rädda de få ålar som ännu finns kvar är att införa ett totalstopp på allt ålfiske – allt annat är halvhjärtat och riskerar att utrota ålen, säger vänsterpartiets miljötalesperson Wiwi-Anne Johanssson i ett pressmeddelande.

Uttalandet kommer efter att Miljöaktuellt avslöjat siffror från ett internt arbetsmaterial där årets yngeltrålningar redovisas. Fiskeriverkets forskningsfartyg Argos gjorde totalt 50 tråldrag nattetid i hela Skagerrack och Kattegatt 25 januari – 11 februari. För tredje året i rad hittade man inte ett enda ålyngel.

– Den nationella förvaltningsplanen har som mål att minska ålfisket med 50 procent till 2013. Det är uppenbart att det inte är tillräckligt om man menar allvar med att rädda ålen från utrotning, säger hon.

Den europeiska ålen är Sveriges mest hotade fiskart. Fisken klassas som akut utrotningshotad på rödlistan över hotade arter. Enligt Internationella Havsforskningsrådets ålgrupp kan den vara bortom räddning inom några få år.

I ett grävande reportage i Miljöaktuellt nummer 10/2009 som gjordes tillsammans med TV4:s Kalla fakta visade vi på punkt efter punkt varför Sveriges förvaltningsplan för ålen är otillräcklig eller till och med kontraproduktiv.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev