Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vänsterpartiet: Vi behöver en separat klimatminister

Publicerad: 4 juli 2013, 07:25

Idag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Vi frågade miljötalesperson Jens Holm vad partiet kommer att prioritera i den kommande valrörelsen. Om Jens Holm själv blev miljöminister skulle han tillsätta en separat klimatminister.


Det är ungefär 16 månader kvar till riksdagsvalet – vilka starka miljöreformer är det realistiskt att tro att riksdagen beslutar om fram till dess?
– Jag hoppas att regeringen kommer inse vikten av att investera för klimatet, både för att minska utsläppen och för att skapa nya jobb. Höjer man koldioxidskatten så har man råd.

Vilken tre miljöfrågor blir viktigast i valet till EU-parlamentet 2014?
– Klimat, transporter och resor samt konsumtion och livsstil. Vi tror att livsstilsfrågor får en allt större betydelse och dess koppling till klimatfrågan och på vilket sätt vi reser och transporterar varor.

Vilken är enligt ditt parti den viktigaste ingrediensen för att få fram en blocköverskridande energiuppgörelse som främjar en hållbar utveckling?
– Två saker är helt avgörande: En målsättning om 100 procent förnybar energiproduktion samt att kärnkraften ska avvecklas. Vänsterpartiet medverkade till den lyckosamma energiöverenskommelsen i slutet på 1990-talet. Vi är beredda att göra det igen, bara innehållet blir det rätta.

Vilka förväntningar har du och ditt parti på IPCC:s femte forskningsrapport som publiceras i september?

– Vår förhoppning är att rapporten resulterar i ökad medvetenhet och handlingskraft hos världssamfundet, inklusive vår egen regering, för att minska utsläppen och garantera klimatfinansiering för utvecklingsländerna. Vi kan inte längre separera den ekonomiska krisen och det kritiska läget för klimatet. Den ekonomiska tillväxten måste underställas en utveckling som är ekologiskt hållbar.

Om ditt parti skulle genomföra tre tuffa åtgärder inom grön skatteväxling de närmaste åren – vilka skulle det då vara och varför?
– Vi tror på en grön-grön skatteväxling: Det som smutsar ned får betala genom höjda skatter och avgifter som i sin tur finansierar investeringar i miljö och klimat. Vi vill genom skatter styra över trafik från vägar samt flyg till kollektivtrafik och järnväg, höja koldioxidskatten och minska övergödningen från jordbruket med en skatt på handelsgödsel. Intäkterna går till gröna investeringar som skapar jobb och minskade utsläpp.

Kommer vi att få en miljövänligare färjetrafik till Gotland genom Trafikverkets pågående upphandling?
– Högst tveksamt. Vår utgångspunkt är att färjetrafiken i upphandling bör ställa krav på en bra tidtabell, låga priser och snabba moderna färjor med låga utsläpp.

Varför är ditt parti det miljöbästa i riksdagen?
– Därför att Vänsterpartiet har ett grundläggande ekologiskt förhållningssätt och förenar miljöpolitik med rättvis fördelning. I stället för skattesänkningar för banker, storbolag och välbeställda föreslår vi massiva klimatinvesteringar och kraftigt ökade anslag för skydd av värdefull natur.

Vad vore din första åtgärd som nyutnämnd miljöminister?

– Jag skulle inrätta en klimatlag enligt den brittiska modellen. Att rädda klimatet och minska utsläppen skulle vara det övergripande målet för alla politikområden, inte bara för miljöpolitiken. Jag skulle också inrätta en separat klimatminister och klimatdepartement.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.