Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vänsterpartiet: Vi kan uppnå nollutsläpp redan till 2040

Publicerad: 16 december 2015, 05:00

Jonas Sjöstedt, partiledare (V)

Bilen ska inte längre vara norm i Sverige. Det fastslår Vänsterpartiet som menar att klimatavtalet i Paris kommer bli ett viktigt verktyg för en skarpare klimatpolitik i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Hittills har den svenska politiken varit riktat mot tvågradersmålet. Nu krävs beslut för nollutsläpp i Sverige, skriver Jonas Sjöstedt, partiledare (V) och Jens Holm, klimatpolitisk talesperson (V) i en debattartikel för Aftonbladet.

”Vi tror att Sverige har alla möjligheter att nå nollutsläpp av växthusgaser tidigare än det officiella målet 2050. Vår bedömning är att Sverige kan ha nollutsläpp senast 2040.”, skriver de.

Vänsterpartiet kommer lyfta det kravet på onsdag under sammanträdet med Miljömålsberedningen. De vill även se ökade investeringar i förnybar energi, elnät, järnvägar, kollektivtrafik, energirenoveringar och nybyggnation av lokaler och klimatsmarta bostäder.

För att finansiera detta vill de bland annat starta en bank i Sverige, byggd på samma koncept som Storbritanniens statliga Green Investment Bank som tillsammans med privat kapital har investerat stora summor i havsbaserad vindkraft, energieffektivisering, hållbara transporter och hållbar avfallshantering.

Enligt debattörerna bör antalet resenärer som reser kollektivt öka kraftigt, medan bilismen måste minska:

”Våra städer behöver planeras utifrån att vi åker buss, tunnelbana, går och cyklar. Bilen ska inte längre vara normen. Landsbygden bör få särskilt stöd för omläggningen, men målet måste vara att fordonsflottan ska vara helt och hållet fossilfri senast 2030.”

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.