Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vänsterpartiet vill se fortsatt skydd av unikt område i Kattegatt

Publicerad: 21 augusti 2015, 08:30

Efter Miljöaktuellts artikel om det delvis helt fiskefria området i Kattegatt som nu riskerar att öppnas upp för bottentrålning, hamnar frågan på miljöministerns bord.


I förra veckan skrev Miljöaktuellt om den arbetsgrupp som tillsatts av Sverige och Danmark som just nu tittar på vad som ska hända med det område i södra Kattegatt som sedan 2009 har haft starka fiskeregleringar, bland annat ett kärnområde där det råder totalt fiskeförbud.

Länsstyrelserna i Skåne och i Halland menar att fiskeregleringarna varit lyckade, inte bara för fiskbestånden utan också för den biologiska mångfalden på bottnarna i det stängda området. Nu oroar man sig för att fiske ska tillåtas här igen, detta då danskarna ligger på hårt om att få bedriva kräfttrålning i det skyddade området. Från länsstyrelsernas sida är man också kritiska mot att det pågående utredningsarbetet helt saknar regional och lokal förankring, något som länsstyrelserna i början av sommaren lyfte i varsitt brev till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Att de två länsstyrelserna, som båda sitter på mycket lokal kunskap och data, inte involverats i processen har nu fått Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, att reagera. I en skriftlig riksdagsfråga till Åsa Romson (MP) undrar han om om klimat- och miljöministern avser att att vidta några åtgärder för att området i Kattegatt ska fortsätta att omfattas av ett formellt skydd som förbjuder trålfiske och som därmed bevarar de unika bottenmiljöerna. Jens Holm skriver vidare:

"Vänsterpartiet ser med oro på att en av de få platserna i Europa som har bottnar som inte förstörts av bottentrålning nu kan gå förlorad. Nagoyamålen om biologisk mångfald innebär att minst tio procent av havsområdena ska skyddas till 2020, vilket vi i nuläget är långt ifrån att uppfylla. Att inte freda detta område från trålning även i framtiden vore ett stort resursslöseri."

En minister har som regel fem arbetsdagar på sig att svara på en skriftlig fråga från en riksdagsledamot.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.