tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Väntad kompromiss kring GMO i EU

Publicerad: 4 juni 2014, 03:00

Mycket tyder på att miljöministrarna kommer att ställa sig bakom ett kompromissförslag om GMO den 12 juni.

Ämnen i artikeln:

Gm

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Den 12 juni ska EU:s miljöministrar träffas och på agendan står bland annat beslut om ett nytt system för godkännande av genetiskt modifierade grödor, GMO. Enligt det grekiska ordförandeskapet kommer miljöministrarna att ställa sig bakom det kompromissförslag som lades fram av EU-ambassadörernas förberedande möte, coreper, i onsdags förra veckan.

Foto: Wikimedia Commons

Det var i februari i år som en majoritet av EU-länderna röstade mot EU:s förslag om att tillåta genmodifierad majs. Enligt det nya kompromissförslaget som lagts fram av ordförandelandet Grekland får medlemsländerna fler möjligheter att själva förbjuda genmodifierade grödor i sina jordbruksregelverk. Enligt Greklands förslag ska också EU stå som mellanhand mellan EU-länderna och GM-företagen. Detta för att dämpa den oro som finns för att nationella förbud ska leda till rättstvister, skriver nyhetsbrevet Ends.

Under det förberedande mötet ställde sig alla länder i coreper bakom förslaget med undantag av Belgien som valde att inte rösta. Tyskland och Frankrike har tidigare valt en annan lösning, men tycks nu ha ändrat sig och stöder Greklands kompromissförslag.

Den här artikeln kommer från omvärldsbevakningstjänsten Miljöaktuellt Idag. Prova idag och skaffa dig ett försprång i ditt hållbarhetsarbete.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev