Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Väntad och oväntad censur på Internet

Publicerad: 20 augusti 2009, 04:26

Att många länder i världen censurerar Internet för sina medborgare vet vi, men vilka och hur mycket? Sverige?


Jag antar att du inte tänkt dig att Sverige anses som ett land som censurerar Internet, men det tycker faktiskt OpenNet Initiative.

OpenNet Initiative är ett samarbete mellan fyra ledande institutioner: Citizen Lab vid Munk Centre for International Studies vid Torontos universitet, Berkman Center for Internet & Society vid Harvards Universitet, Advanced Network Research Group vid Cambridge Security Programme vid Cambridges universitet, samt Oxford Internet Institute vid Oxfords universitet.

Avsikten är att undersöka, påvisa och analysera filtrering av Internet och olika övervakningsmetoder på ett trovärdigt sätt, utan att ta parti för någon. Man försöker också avslöja fällorna och de oavsiktliga konsekvenserna av detta och på så sätt kunna sprida information om offentliga informaiotnspriciper och fortsätta att påverka inom detta område.

För att visa på sina studier presenterar man ett antal världskartor där olika regimers internetcensur spjälkas upp i fyra områden.

Politisk censur: Censur av innerhåll som ger uttryck för politiska åsikter som går emot den sittande regeringen eller har samband med mänskliga rättigheter, tryckfrihet, minoriteters rättigheter och religiösa rörelser. Rötäggen är Kina, Iran, Syrien, Tunisien, Vietnamn, Burma och Nordkorea.

Social censur: Censur av socialt innehåll som har med sexualitet, spel, illegala droger och alkohol såväl som andra ämnen som kan vara socialt känsliga eller anses som motbjudande, att göra. Rötäggen är Iran, Saudiarabien, Sudan, Tunisien och Nordkorea.

Konflikter och säkerhet: Censur av innehåll som har med väpnade konflikter att göra, gränstvister, septaratiströrelser och militanta grupperingar. Återigen utmärker sig Kina, Nord- och Sydkorea och nykomlingen Pakistan.

Internetverktyg: Censur av webbplatser som erbjuder e-post, värdtjänster för webbplatser, söktjänster, översättning, internettelefoni och proxyservrar för att kringgå censur. Våra vänner Nord- och Sydkorea håller sig framme igen, tillsammans med Iran.

Kina är inte som man skulle kunna tro, helt genomruttet, utan internetverktyg som mail och proxyservrar är fortfarande tillåtna. Semesterlandet Tunisien ligger risigt till och Nordkorea, ja, de har väl knappt någon infrastruktur att tala om. I Iran är det inte heller så bra att söka efter sanningen. Inom alla områden anses Ryssland vara misstänkt, men man har inga bevis.

Då kan man, måhända till sin förvåning, notera att Sverige räknas som ett land med måttlig censur av socialt innehåll som porr, internetpoker, illegala droger (och hur man tillverkar dem, sannolikt) och alkohol (som en följd av vår alkohollagstiftning). Så lätt gick det att halka in i censurfällan. Inte nog med det: de flesta svenskar gillar det.

Perkele!

Läs mer om Opennet: http://opennet.net

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.