Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vapenvila i pixelkriget

Publicerad: 13 Mars 2009, 13:06

12 miljoner pixlar räcker. Vi tänker inte fortsätta megapixeljakten, säger Olympus.


Den stora fotomässan PMA i Las Vegas är över för i år. Krisen dämpade mässyran något och flera tillverkare markerade att pixelracet är över. Tydligast var Olympus, vars utvecklingschef för spegelreflexer, Akira Watanabe, slog fast att 12 megapixel räcker för de flesta kundernas behov.

I stället ska Olympus fokusera (!) på bildkvalitet. Fler och fler bildpunkter, pixlar, på kamerans sensor har varit en enkel konkurrensfaktor, lika publikfriande som hästkrafter – eller numera bensinförbrukning och koldioxidutsläpp. Och mer pixlar räcker till större utskrifter och ger rum för delförstoringar. Men det har sitt pris. Bilderna tar större plats och kräver mer av kamerans bildprocessor.

Ökar man pixelantalet på en given yta måste man göra dem mindre. Då kan varje bildelement svälja en mindre mängd ljus, vilket antingen leder till utfrätta, överexponerade högdagrar eller gryniga mörka partier. Oftast både ock. Försöker man förstärka signalen, resulterar det i mera brus. Och det dynamiska tonomfånget blir mindre.

I ett par års tid har pixelantalet räckt till för att skriva ut en A4-sida i fotokvalitet, en storlek som väldigt sällan överskrids, påpekade Watanabe. Den som behöver mer än 20 miljoner får välja spegelreflexkameror med fullstora sensorer eller mellanformatskameror blev beskedet.

Olympus, Kodak och Panasonic har enats om en sensorstorlek de kallar Four Thirds (4:3-standarden omfattar också bland annat objektivfattningar) som är mindre än de halvdyra spegelreflexkamerornas och mindre än hälften av det som fortfarande räknas som fullformat, d v s det gamla filfmormatet 24 x 36 cm. 4:3-sensorn är 13 x 17,3 mm (se faktarutan).

Också HP, som säljer kameror för att gynna sin försäljning av skrivare, papper och bläck, har signalerat vapenvila i pixelkriget. Utvecklingen går nu i stället mot smartare teknik i och omkring bildsensorn. Ett exepel är Fujifilms ccd-platta EXR, som låter fotografen välja hög upplösning med 12 mp under goda ljusförhållanden, hög känslighet och lite brus (6mp) under dåliga ljusförhållanden eller ett maximalt dynamiskt omfång när motivet har stora kontraster eller stora vita ytor.

Ett annat exempel är Ricoh, som i sin nya pocketkamera CX1 nöjt sig med drygt nio megapixel för att i stället lägga krutet på en nyutvecklad bildprocessor med det lovande namnet Smooth Imaging Engine IV. Ett testexemplar är på väg till Teknik360.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.