måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Var kommer barnen in

Publicerad: 25 januari 2019, 07:00

Det fanns en tid då beslutsfattare lutade sig tillbaka och talade om klimatfrågan som något som nästa generation ska lösa. Det håller inte längre. Nästa generation tänker inte vänta,  den kräver att något görs åt saken, nu.


Medelålders män har utifrån olika perspektiv sagt det gång på gång med det biter inte. Vi har lyssnat artigt på politikern Al Gore, forskaren Johan Rockström och meteorologen Pär Holmgren för att nämna några. Det är män som har byggt en karriär kring att varna för klimatförändringarnas oundvikliga framtida katastrofer. Men det är som om vi bara ser deras karriärambitioner istället för att lyssna på vad de säger.

Så kommer Greta Thunberg, ett barn som talar så att alla förstår, som får vuxna män att gråta och som får Skavlan att bikta sig i sin egen TV-show och skamfullt erkänna att han tar flyget från Oslo till Stockholm. Själv tar hon tåget till Davos och läxar upp världens allra superrikaste vars privat-jets i veckan står på rad på Zurich flygplats. Kanske lyssnar några av dem.  Vad är det som händer?

Klimatkrisen handlar om planetens överlevnad och så här långt har vi varit oförmögna att göra något åt saken. Allt för upptagna av oss själva – jobb, kärlek, karriär och pengar på kontot. Det har alltid gått att avfärda nödvändiga förändringar med någon enkel vardagsursäkt. Men vad gör vi när barnen ser oss i ögonen och säger att vi förstör deras framtid? Då går det inte längre.

Det finns de som försöker avfärda Greta som en mediahype exploaterad av sina föräldrar, vilket förstås är skitsnack. För det här är bara början. Vi är många i världen som har barn som ifrågasätter vad vi sysslar med och har sysslat med, eller som känner barn som vill få vuxna att förstå att det är nog nu. Och barnen kommer inte att nöja sig med det. De kommer att kräva mindre kött på bordet och att vi inte flyger sönder planeten och mot dem har vi lite att sätta emot.

Detta kan ske på Greta-nivå, med det sker också i det lilla där hemma dag för dag, mer och mer. För några år sedan satsade ett fastighetsbolag på en lekfull figur som skulle lära dagisbarn att spara energi och släcka lampor. Det sparades inte bara energi på dagis. Barnen gick hem och läxade upp föräldrar som lät ljuset slentrianmässigt stå på. Den här våren ska det tricket göras om när Förpacknings- och tidningsinsamlingen i ett pedagogisk förskolematerial gör barn till sorteringspoliser vid återvinningskärlen.

Även dessa barn blir ungdomar som likt Greta kommer att reagera mot våra själviska tillkortakommande och mer och mer högljutt säga ifrån. En och en halv grad eller två graders uppvärmning. Våra barn kommer att tvinga oss att gå en annan väg. Lika bra att sätta igång redan nu.

Björn Anderberg
Redaktör

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev