Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vår konsumtion tömmer världen på resurser – Danmark i topp på värstinglista

Publicerad: 14 oktober 2010, 09:59

Danmark hamnar på en tredjeplats på WWF värstinglista över de länder som har störst ekologiskt fotavtryck per invånare. Men Sverige placerar sig inte mycket bättre.


Nu kommer WWF:s årliga rapport "Living Planet Report 2010" som kartlägger planetens tillstånd och mäter ländernas ekologiska fotavtryck. Och det är dyster läsning. Redan idag överutnyttjar vi Jordens resurser med 50 procent. Om vi fortsätter i sammat takt menar WWF att vi kommer att behöva två jordklot 2030.

WWF konstaterar helt enkelt att världens shoppingkalas fortsätter och att det tömmer tropikerna på resurserna. I rapporten har WWF också listat världens länder och beräknat deras ekologiska fotavtryck. Värst av alla länder är Förenade Arabemiraten, tätt följt av Qutar. Intressant är att Danmark hamnar på en icke särskilt smickrande 3:e plats, över länder som USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike.  Sverige är visserligen bättre än USA, men hamnar ändå på 13:e plats. Någor som man knappast kan stoltsera över.

Här är de 10 länderna med högst ekologiskt fotavtryck:

- Förenade Arabemiraten
- Quatar
- Danmark
- Belgien
- USA
- Estland
- Kanada
- Australien
- Kuwait
- Irland

De länder med minst ekologiska fotavtryck är fortfarande de fattiga länder – i botten av listan hittar vi länder som Timor-Lestez, Bangladesh, Afghanistan och Haiti.

Enligt WWF ger rapporten ett tydligt budskap till världens rika länder.
– Vi efterlyser ett starkt ledarskap både på global och lokal nivå och beslutsfattare som är beredda att ställa om samhället mot hållbarhet. Två glasklara budskap för oss i den rika världen är att vi måste bort från fossilberoendet och äta mer vegetarisk mat, säger Peter Westman som är naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.

Enligt
rapporten kan man idag se en statistisk förbättring i den norra "rika" delen av världen. Detta beror delvis på att de rika länderna har större möjligheter att satsa på miljö- och naturvård. Men framförallt beror det på att den rika världen importerar många varor från den fattiga delen av världen. På så sätt menar WWF att den rika världen "exporterar" sitt resursutnyttjande.

Skulle alla världens invånare leva som invånarna i Förenade Arabemiraten, Quatar eller i Danmark skulle det krävas 4,5 jordklot för att försörja världen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News