Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Var tionde förlorar jobbet på SSAB

Publicerad: 8 December 2008, 07:45

Stålbolaget SSAB minskar bemanningen med 1.300 personer. Det innebär att mer än var tionde anställd förlorar jobbet.


Efterfrågan på stål har gått i källaren och utsikterna inför 2009 är dystra. Det är slutsatserna av SSAB syn på stålmarknaden.

Därför kommer bolaget att genomföra ett kostnadsbesparingsprogram som bedöms sänka de operativa kostnaderna med minst en miljard kronor per år. Där ingår en neddragning av personalen på totalt 1.300 personer, varav 1.100 anställda och 200 inhyrda konsulter.

– Jag beklagar att vi behöver göra de här personalminskningarna. Men efterfrågan på stål har minskat kraftigt under hösten och vi måste anpassa våra kostnader till ett nytt läge, kommenterar SSAB:s VD Olof Faxander.

Den minskade efterfrågan på stål slår genom i samtliga geografiska områden och i samtliga kundsegment. I synnerhet gäller det fordonsindustrin, byggsektorn och övrig infrastrukturindustri.

Neddragningarna slår hårdast mot Division Tunnplåt där omkring 450 medarbetare berörs samt inom Division Grovplåt omkring 350 medarbetare påverkas.

Som en del i sparprogrammet kommer också stålgrossisten Tibnor, där SSAB äger 85 procent, stänga lagerverksamheten i Malmö där drygt 50 medarbetare berörs.

På måndagen meddelade också Atlas Copco om neddragningar. Vid Atlas Copco Rock Drills i Örebro, som tillverkar borrar för gruv-, tunnel- och entreprenadindustrin, varslas 370 anställda om uppsägning.

"Vi måste anpassa till den oerhört snabba konjunkturförsvagningen som slagit mycket hårt mot vår verksamhet", säger bolagets vd Roger Sundström till TT.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.