Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Våra lögndetektorer funkar visst”

Publicerad: 11 februari 2009, 07:35

Nu intresserar sig fler för den svenska lögndetektorartikeln. Nemesyscos Amir Liberman slår ifrån sig kritiken i tidskriften Science.


Rabaldret kring lögndetektorföretaget Nemesysco fortsätter. Nu träder företagets Amir Liberman fram och förklarar varför de svenska forskarna Anders Eriksson och Francisco Lacerda har fel i sin kritik mot företagets teknik.

– Den här attacken har gjorts av människor som aldrig sett vår teknologi, aldrig har rört vår utrustning, säger Amir Liberman till tidskriften Science som också intresserat sig för den uppkomna tvisten.

Science återgåer i sin nätupplaga kortfattat för turerna efter publiceringen av forskarna Anders Eriksson och Francisco Lacerdas artikel om lögndetektorer baserade på röstanalys i tidskriften The International journal of speech, language and the law.

Artikeln publicerades i slutet av 2007 i den tryckta utgåvan av tidskriften och fanns därefter tillgänglig på det utgivande förlagets webbplats. Efter hot om rättlsliga åtgärder mot förlaget, Equinox, togs artikeln bort.

Liberman hävdar att Eriksson/Lacerda nått felaktiga slutsatser om Nemesyscos lögndetektorer. Orsaken är att de baserar sin kritik mot företaget på information om ett enda patent när företaget i själva verket har tre patent.

Men mest kritisk är Liberman till vad han anser är personangrepp. I artikeln påpekar Eriksson/Lacerda i ett stycke – ”Vem är Amir Liberman?” – att Liberman saknar större mått av akademisk utbildning.

– Anmärkningen fanns inte där med anledning av deras studieresultat utan för att de vill kalla oss bluffmakare, säger Liberman till Science.

Det utgivande förlaget som hotades med rättsliga åtgärder om artikeln inte försvann från nätet förklarar sin ovilja att ta strid för de två svenska forskarna med att tidningen är liten och saknar resurser att driva en process.

För Nemesysco är den stoppade artikeln känslig. Företagets produkter används på flera håll, bland annat använder 25 kommunala myndigheter i Storbritannien Nemesysco-utrustning för att hjäpa till att avslölja om bidragssökande far med osanning. Under våren 2010 ska beslut fattas om huruvida tekniken ska implementeras nationellt, skriver Science.

En längre version av Science artikel kommer i fredagens tryckta utgåva av tidningen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.