Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Våra städer behöver naturen”

Publicerad: 6 september 2016, 04:44

DEBATT När städerna förtätas riskerar stadsborna att bli allt mer avskurna från naturen – både mentalt och fysiskt. Nu måste beslutsfattarna i Sveriges kommuner ta hänsyn till hur nybyggnationen påverkar både människors och naturens välmående, skriver Josefina Oddsberg och Filip Gustafsson vid Bee Urban.


Världens städer växer snabbare än någonsin. Mer än hälften av jordens befolkning lever i städer, och i Sverige är hela 85 procent av befolkningen stadsbor. Enligt stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle är förklaringen att städerna lockar med närhet, till exempel till arbete, social samvaro och kulturupplevelser.

Den snabba utvecklingen innebär ett enormt behov av att nya bostäder byggs. Runt om i landet behöver 700 000 bostäder byggas till 2025, de allra flesta i städer.

För att lösa bostadsbristen försöker många kommuner nu bebygga alla ytor där det är möjligt och städerna förtätas allt mer. Detta bidrar visserligen till den önskade närheten – men det riskerar att leda till att andra grundläggande behov får stryka på foten.

Många problem och utmaningar vi dras med i städerna har att göra med ett och samma systemfel. Forskning visar att vi i allt högre grad är psykologiskt och fysiskt avskurna från naturen. Därmed fjärmar vi oss från naturens processer som är livsviktiga för oss människor – det vi kallar ekosystemtjänster. Det är de tjänster som naturen utför åt oss, som till exempel att ge oss mat, rena vår luft och sänka våra stressnivåer. I takt med att vår kunskap om naturen minskar, påverkas vår hälsa negativt.

Städer må vara ekonomiska och kulturella nav, men dess invånare är totalt beroende av ekosystemtjänster utifrån för sin försörjning. Mat och vatten transporteras in i staden och enorma mängder avfall forslas därifrån. Men vår förståelse för dessa i stort sett osynliga processer är obefintlig – och hur ska vi då kunna förvalta våra ekosystem på ett ansvarsfullt sätt?

Utvecklingen där städernas invånare lever alltmer ovetande om sin påverkan på klimat och naturresurser är allt annat än hållbar och måste brytas. För att lyckas med det är vi övertygade om att vi måste bekämpa föreställningen om att det finns en motsättning mellan stad och natur.

Våra städer behöver utformas för att påminna invånarna om hur naturen och dess tjänster möjliggör det urbana livet. Vi behöver se, höra och känna naturen i vår vardag. Det är inte bara viktigt för att vi ska förstå vårt beroende av naturen och dess ekosystemtjänster. Denna förståelse är också avgörande för de samhällsvärderingar vi odlar.

Stadsplanerare utgår allt mindre från personbilen, vilket är ett viktigt steg mot mer hållbara städer. Att ytor kommer att frigöras ger oss nya möjligheter att utveckla städerna. Då är det förstås frestande att bygga ännu fler bostäder. Men låt oss inte glömma hur viktigt det är att bygga på ett sätt som gör att vi och naturen mår bra.

Våra beslutsfattare, samhällsbyggare, stadsplanerare och miljöexperter behöver se till att utveckla våra städer på ett ansvarsfullt sätt. Det innebär bland annat att våga släppa in och ge naturen yta och funktion i städerna. En stad som byggs på rätt sätt påminner oss och och gör oss medvetna om hur beroende vi är av naturen och dess ekosystemtjänster.

Kommunpolitiker runt om i Sveriges kommuner kan bland annat ta ansvar för stadsmiljöerna genom att:

- Ställa krav på mer och bättre grönska när ni bygger nytt.
- Säkerställa naturskyddsområden och stadsgrönska i alla översikts- och detaljplaner.
- Uppmuntra till kompetensutveckling om ekosystemtjänster bland kommunens tjänstemän.

Verktygen och kunskapen för att skapa grönare och hälsosammare städer finns – det som behövs nu är större politisk insikt och vilja.

Josefina Oddsberg, grundare och forskningsansvarig, Bee Urban
 Filip Gustafsson, vd, Bee Urban

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.