Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Varannan arbetsgivare slarvar med arbetsmiljön

Publicerad: 30 oktober 2012, 09:01

Av 1650 arbetsplatser klarade endast hälften sig undan en anmärkning från Arbetsmiljöverket.


Det var förra veckan som Arbetsmiljöverket gjorde en räd bland 1650 arbetsplatser för att undersöka om företagen hade ett fungerande arbetsmiljöarbete. Av resultatet att döma är det påtagligt att många svenska arbetsplatser saknar rutiner för fånga upp och lära sig av händelser som påverkar de anställdas fysiska och psykosociala hälsa.

Brister i arbetsmiljön kan handla om alltifrån underbemanning och stress, farliga verktyg och maskiner till hotfulla situationer och samtal.

− Mötet med en arbetsmiljöinspektör innebär för många arbetsgivare den där extra knuffen som behövs för att skaffa sig fungerande rutiner för arbetsmiljöarbetet. Våra besök gör nytta, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg om veckans inspektionssatsning.

Inspektionerna gjordes bland 500 tillverkningsföretag, 300 inom vård och omsorg, 200 parti- och detaljhandelsföretag, 160 bolag inom fastighetsskötsel och lokalvård och 150 byggföretag. Därutöver inspekterades ytterligare 340 företag i olika branscher. Merparten av bolagen hade mellan 5 och 19 anställda.

Den svenska tillsynskampanjen är en del av den Europeiska arbetsmiljöveckan, som på olika sätt uppmärksammats inom EU.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.