Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Varannan kontrollerad transport innehöll illegalt avfall

Publicerad: 7 januari 2014, 09:04

Den kriminella handeln med illegalt avfall misstänks vara omfattande. När Länsstyrelsen kontrollerade misstänkta transporter i Skåne innehöll över hälften otillåtet avfall.


Avfallet är främst elektronik och bilskrot som exporteras till utvecklingsländer där de skapar stora miljöproblem. SVT berättar om Länsstyrelsen i Skåne som inrättat en särskild tjänst som bara arbetar med att kontrollera misstänkta avfallstransporter i samarbete med tullverket. Sedan starten 2011 har ett 30-tal transporter kontrollerats och över hälften av dessa har fått exportförbud för att de innehållit otillåtet avfall. Viktor Forsell miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne
– Jag trodde inte att vi skulle hitta så mycket som vi gör. Om vi har så här bra utfall kan man fråga sig hur mycket det är som vi missar, säger han till SVT.

Elektroniskt avfall. Foto: Wikimedia Commons.

SVT berättar att en stor del av avfallet från EU-länderna slutligen hamnar på soptippar i afrikanska länder där de eldas upp i jakt på ädelmetaller. Arbetet utförs ofta av barn utan skyddsutrustning. Under 2013 stoppades totalt 771 ton illegalt avfall i Sverige. Exakt hur mycket illegalt avfall som transporteras ut från Sverige vet ingen, och man antar att mörkertalet är stort. Martin Johansson är Tullverkets nationella specialist på eko- och miljöbrott.
– Det är svårt att uppskatta men med tanke på hur mycket vi stoppar så är det uppenbart att mörkertalet är stort, säger han till SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.