lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vårbudgeten: Miljödelarna och miljökritiken

Publicerad: 14 april 2011, 06:44

Igår presenterade regeringen sin vårbudget. Miljödepartementet presenterar budgetens miljödelar samtiditgt som opposition och miljörörelsen kritserar den för dess nedskärningar på miljöområdet.

Ämnen i artikeln:

Politik

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Miljödelarna i årets vårbudget innehöll inga stora överaskningar. Regeringen själva fokuserar sin kommunikation på satsningar inom transportsektorn och uppger återigen att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. I vårbudgeten föreslår man som väntat att miljöbilsdefinitionens skärps och baseraas på EU-förordningen om utsläppsnormer för nya personbilar. Den nya definitionen föreslås träda i kraft den 1 januari 2013. Enligt den nya definitionen försvinner subventionerna för etanolbilar och elhybrider, medan elbilar, laddhybrider och gasbilar kommer att erhålla skattelättnader också 2012 och 2013. Förslaget om en supermiljöbilspremie på 40 000 kronor är ute på remiss och reformen föreslås genomföras 2012.

Bland vårbudgetens förändringar finns ett förslag om ökat anslag för internationellt miljösamarbete med 15,5 miljoner kronor för Sverige ska kunna bidra till det Europeiska vädersatelitsamarbetet, EUMETSAT. En annan ändring är anslaget för insatser för internationella klimatinvesteringar som ökas till 149 miljoner kronor.

Den väntade kritiken på vårbudgeten kom omedelbart från opposition och miljörörelse.
– Regeringens vårbudget är nedslående läsning för alla vi som vill ha en aktiv klimat- och miljöpolitik. Endast en sida av de 276 budgetsidorna handlar om miljö- och klimat. Regeringens neddragningspolitik ligger fast. Under den här mandatperioden skär regeringen ned med över en miljard kronor på utgiftsområde 20, det som rör miljö- och klimatpolitik. Med tanke på det ständigt förvärrade läget för klimatet borde regeringen satsa mer, inte mindre på miljöområdet, säger till exempel vänsterpartietes miljötalesperson Jens Holm.

Också
Naturskyddsföreningen kritiserar budgeten som de menar saknar offensiv miljöpolitik.
– En grå budget utan offensiv miljöpolitik. Många utredningar visar att det behövs kraftfulla satsningar för att ställa om till en hållbar utveckling. Men trots att det finns ett stort reformutrymme möter regeringen miljöutmaningen med något av en gäspning. Och miljöanslaget, det sänks, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev