tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Värdefull metall hittad i svensk guldgruva

Publicerad: 8 januari 2009, 08:31

Det går att utvinna metallen tellur ur det guld som produceras vid guldgruvan i Björkdal, visar studier. Det kan bli oerhört lönsamt.


Metallerna tellur och vismut beskrivs ofta som en slags förorening i guldet vilket gör guldet mindre värt. Men nu visar studier att metallerna kan utvinnas ut guldet, enligt gruvans ägare Gold-Ore Resources.

”Området kring Björkdal har länge varit rikt på tellur och produktionen av tellur som en biprodukt kan få stor ekonomisk betydelse för gruvan”, skriver bolaget i ett tillkännagivande.

Tellur är en att de mest sällsynta metallerna på jorden. Den används främst för solpaneler, flashminnen och blue-ray-teknik för DVD. Behovet av denna metall väntas öka lavinartat framöver, inte minst då utbyggnaden av solpaneler ser ut att bli expansiv världen över. Vismut används för framställning av bland annat kosmetika och medicin.

Studierna är utförda av SGS Minerals Services. Nu ska fortsatta undersökningar göras för att fastställa möjligheterna att kommersiellt utvinna metallerna. Enligt Gold-Ore Resources har redan flera bolaget visat intresse för att lägga vantarna på de värdefulla metallerna.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev