Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Värdet av en naturupplevelse: 1 900 kronor

Publicerad: 12 september 2014, 07:58

Ett besök i en finsk nationalpark ger välbefinnande till ett värde av 208 euro. Det visar en ny utredning från finska skogsmyndigheten Forststyrelsen.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 12 september.

Finland har inte tidigare ingående utvärderat naturupplevelsens effekter på social, psykisk och social hälsa. Inte heller har landet tidigare gjort liknande uppskattningar av det ekonomiska värdet av en sådan ekosystemtjänst. I sin utredning konstaterar myndigheten att det under de senaste åren uppstått ett behov av att fastställa den ekonomiska betydelsen av hälsoeffekterna.

Analysen grundar sig på undersökningar bland besökare i fyra nationalparker och naturreservat i fjol. Det ekonomiska värdet räknades ut genom att besökarna själva fick skatta värdet och sedan användes en regressionsanalys för att få fram värdet på de olika hälso- och välmåendeeffekter som de svarande uppgett.

Värdet av den ökade livskraft och lycka som människor får av att ge sig ut i de finska nationalparkerna uppskattas vara 208 euro per besök, motsvarande drygt 1 900 kronor. Större effekter för välmående hade naturupplevelsen på medelålders personer, barn och kvinnor.

Totalt är det ekonomiska värdet för de hälsoeffekter som alla besökare i de finländska nationalparkerna 2013 själva uppskattade 226 miljoner euro.

Läs studien med svensk sammanfattning här (pdf).

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.