Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Varför så svår flygmacka?

Publicerad: 24 November 2009, 06:53

Hur svårt kan det vara att bara göra en simpel smörgås? Jörgen Städje filosoferar över det enkla i en flygtillvaro.


Här på Teknik360 debatterar vi ständigt miljön runt omkring oss och hur den ska kunna göras renare och bättre. Men ingen verkar ha funderat på miljön inuti oss, eller närmare bestämt, miljön i magen.

Jag satt på flyget nyligen och British Airways hade i sin nåder beslutat att dela ut smörgåsar och inte sälja dem. Det var en ost- och skinksmörgås. Trodde jag, ända tills jag läste innehållet. Hur kan en smörgås innehålla så här mycket?

arom
citronsyra, E330, surhetsreglerande medel
delvis härdat fett
dextros
fläskprotein
havreflingor
jäst
jästextrakt
kalciumstearoyllaktylat, E482, emulgator
kaliumcitrater, E322, antoxidationsmedel
kryddextrakt
kryddor
lagerblad
lök
lökpulver
maltodextrin
modifierad majsstärkelse
mono- och diglycerider av fettsyror, E471, emulgator
mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar, E472e, emulgator
natrium-, kalium- eller kalciumpolyfosfat, E452, stabiliseringsmedel
natriumaskorbat, E301, antioxidationsmedel
natriumnitrit, E250, konserveringsmedel
ostkräm
potatisstärkelse
rök
salt
skinka
smakämne
socker
sojamjöl
sorbinsyra, E200, konserveringsmedel
sulfit
svamp
torrmjölkskomponenter
vasslepulver
vatten
vegetabilisk olja
vetegluten
vetekli
vetemjöl
vitlök
xantangummi, E415, förtjockningsmedel
örter

43 ingredienser! Jag är normalt inte den som klagar över tillsatser, eller bråkar om lite radiostrålning, men det här var att gå för långt. Om jag kunde fatta varför det ska vara xantangummi i allt från glass till tandkräm numera? Och det där eländiga vasslepulvret hittar man överallt numera, i glass, bröd, ja det sprider sig som en löpeld. Och alla hemliga ingredienser, som arom, rök, torrmjölkskomponenter och örter, vad kan det vara?

(Vasslepulver finns i alla glassar på Konsum numera, plus en del annat man inte vill ha, som just xantangummi. Jag tillskrev Konsum och frågade om de inte hade någon RIKTIG glass, som bara ska beså av äggulor, socker, grädde och exempelvis vanilj. Svaret var NEJ. Tala om för mig varför man ska behöva ha konserveringsmedel i frusen glass?)

Det finns några helt grundläggande råvaror med i listan, som vetemjöl, vatten, jäst och salt, men det är ungefär allt man behöver för att göra bröd. Och för att göra skinka behöver man bara skinka, även om det kan vara idé att koka den i lite salt.

British Airways skryter i sin ombordtidning om allt miljövänligt de gör och hur de underlättar för sina kunder, och sen träffas man av den här smörgåsen, som en bomb från klar himmel.

Det verkar inte som om debatten om underliga livsmedelstillsatser varit aktiv nog, när eländet bara fortsätter.

Vad säger SAS? Försöker ni också trycka i era kunder sånt här?

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.