Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Varför ska bara storföretagen få vara gröna?

Publicerad: 22 november 2010, 12:08

Småföretagare har lika stor rätt som andra att arbeta grönt. Spara el är ett bra sätt och nu finns det metoder att knapra på den lilla kaka som finns kvar i det obrytbara kraftaggregatet.


Vad kan man som liten företagare, ofta med kontoret i hemmet, göra för att bli grönare? Det gäller att spara energi, naturligtvis. Samtidigt som man inte får snåla på möjligheterna att rädda sitt data vid strömavbrott.

APC har presenterat en hel serie nya obrytbara kraftaggregat (UPS) för småföretagare och hemmakontor på det senaste, och de har ett antal intressanta egenskaper, särskilt för den som vill arbeta lite grönare. En nyhet är möjligheten att välja ”green mode”-läge vilket minimerar energiförlusterna och möjliggör en verkningsgrad på hela 97 procent.

Här ser vi en verkningsgrad som bara de stora jätteanläggningarna kunnat uppnå tidigare, där allt är i industriformat och en liten optimering kan betyda miljontals kronor i sparade elpengar varje år. Nu kan även småförbrukarna dra nytta av hög verkningsgrad. Besparingarna blir inte lika dramatiska, men APC anser att ett 1200 VA aggregat med den nya högre verkningsgraden kan spara el för cirka 200 kronor per år. Pah! säger du, men på tio år är det hela aggregatets pris, särskilt med tanke på hur elpriset kommer att stiga under tiden.

Den här artikeln kan verka lite som en upprepning av http://teknik360.idg.se/2.8229/1.352946/elmiljo—ocksa-en-hotad-miljo men just här ska vi titta lite mera på de  ”gröna” egenskaperna hos dessa aggregat. Visst vill du skydda dina data och dina applikationer, men det får inte ske till vilket pris som helst. Det obrytbara nätaggregatet får inte bli till en kamin på kontoret. Kom ihåg att det står på dag och natt, år ut och år in.

Det är kanske alldeles klart att när allt är som det ska (”panelen blinkar blå, det är ett tecken för det säkra”, kunde inte låta bli) så kan det finnas en del funktioner i ett traditionellt UPS som inte behövs, som drar energi och kan kopplas bort.

Normalt ska den här typen av aggregat switcha ned nätspänningen till likspänning och ladda batterier, varefter batterispänningen switchas om till 230 volt igen. Detta sker hela tiden, för att aggregatet ska stå redo att kunna avhjälpa små, korta språng i nätspänningen. Metoden brukar kallas ”double conversion”. Den är givetvis helt säker mot alla former av nätavbrott och andra utsvävningar, eftersom inget av detta slinker förbi batterierna. Men när några allvarligare språng inte föreligger är det effektivare att bara koppla förbi och stänga av batteridelen (men hålla den laddad) och låta  utgående switchregulator eller konstantspänningstransformator ta hand om fluktuationerna efter bästa förmåga. Eftersom batterierna är laddade kan man snabbt, på bara några millisekunder, gå över till batterikraft.

APC förfäktar emellertid en annan metod att göra det i sine line-intercative-aggregat.

UPSen har en sk AVR-transformator (Automatic Voltage Regulation) som reglerar spänningen till en viss gräns utan att behöva koppla in lik- och växelriktarna. I tidigare generation låg trafon inkopplad hela tiden med vissa förluster. Med den nya tekniken förbikopplas trafon och förlusterna kan hållas nere. Totalt går man från 95% till 98% verkningsgrad. Enheten undersöker den inkommande spänningen för att se hur stabil den är och om det går så kopplas AVR-transformatorn förbi. Om spänningen skulle börja variera kopplas transformatorn tillbaka in i kretsen.

Utöver detta har APC skippat den kontinuerliga underhållsladdningen. Batterierna laddas fulla och sedan kopplas laddaren bara in då och då för att återställa laddningen.

Annars har flera tillverkare, som HP och Eaton, börjat med annan sorts hybridvariant av double-conversion-aggregatet..

Har vi då inte gått över från ett double conversion-aggregat till ett line-interactive? Nja, nästan. Det är en ny teknik som brukar kallas ”double conversion on demand”. Ett sådant aggregat fungerar egentligen som ett primitivare off-line-aggregat när elnätet håller sig inom vissa förinställda marginaler (grön signalväg), men när spänningen kommer utanför detta fönster övergår aggregatet till double-conversion-drift, utan att batterierna kopplas in (blå signalväg), och kan justera eventuella mindre variationer utan att nöta på batterikraften, bara genom flexibiliteten i ned- och uppkonvertrarna. Det är först när nätspänningen fallerar helt som batterierna kopplas in (röd signalväg).

Egentligen spelar det ingen roll hur det går till, bara tillverkaren kan garantera en ingreppstid som är så kort att den tillkopplade utrustningen inte märker det.

Power Shedding är en annan metod att spara energi, genom att helt enkelt koppla bort laster som inte absolut nödvändiga för att bibehålla data. APCs aggregat gör det enligt en förprogrammerad modell. Man skulle till exempel mycket väl kunna stänga av bildskärmen när strömmen gått. Att bara kapa elen till bildskärmen påverkar inte datorn det minsta, men genom att slippa driva bildskärmen kan UPSen hålla datorn igång mycket längre. Man kan inte arbeta då, men dessutom har aggregatet möjlighet att själv stänga av datorer på ett snyggt sätt. Du är förmodligen kapabel att trycka Control-S utan att se något på bildskärmen. Undertecknad har provat det själv med goda resultat.

APCs Smart-UPS indikerar också när det är dags att byta batterier. Den känner av batteriets kondition och anpassar föreslaget datum därefter. Denna funktion är APC ensamma om. För modeller upp till 1500 VA kan man under drift lägga till upp till fem extra batteripaket och för 2000 VA-modellen upp till tio extra batteripaket. Det höjer drifttiden vid strömavbrott från minuter till timmar. Men det viktigaste är kanske att man faktiskt kan planera i förväg och skaffa ett nytt batteri långt innan det gamla har nötts ut. Det är sånt som kärnkraftsindustrin kallar för Asset Monitoring, som används för att man ska kunna planera serviceintervallen och själv vara den som stänger av kraftverket för service och inte behöva tvingas till snabbstopp bara för att en viktig pump råkade gå söner. Inom kärkraftsindustrin går det till så att en dator övervakar till exempel en pump med avseende på vattenflöde kontra varvtal. Skulle vattenflödet minska med bibehållet varvtal betyder det att pumpen håller på att gå sönder och man bör lägga in den i underhållsplanen. Det är exakt samma sak med UPS:en men det är betydligt mindre dramatiskt. Det ser bara ut som ett datum på front-displayen.

Vem funderar på att mäta sina datorers strömförbrukning egentligen? Inte går en vanlig människa till en teknikbutik och köper en elmätare och kopplar in på sin datoranläggning? Nu får du funktionen gratis i UPSen. Displayen visar hela tiden hur mycket effekt den anslutna lasten drar och det är lätt att kolla vad man kan stänga av för att spara pengar. Displayen visar också hur länge UPSen beräknat att den kommer att kunna klara nuvarande last på batterier och det är upp till dig själv att hålla den tiden så lång som möjligt genom att stänga av datorer som inte används, till exempel.

Så bortsett från att byta bort alla gamla, kvarvarande energihungriga tjocka bildskärmar och ha skrivaren avstängd så den inte drar 200 watt dagen lång och helt enkelt tänka kreativt och försöka undvika att skriva ut i onödan (och det går om man vill, särskilt genom att försöka gå över till PDF istället) så kan man alltså spara en del ström på den trots allt oundvikliga obrytbara kraften genom att välja ett aggregat som i stort sett tjänar in sig själv, om än på ganska lång sikt.

Lysdiodlampor är en annan förbättring som kan spara massor av ström på kontoret, nu när kvicksilvret snart ska fasas ut. De drar så lite ström att din bordslampa utan vidare kan strömförsörjas från UPSen också.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.