Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Varg-boom när Sovjet kollapsade

Publicerad: 22 Januari 2015, 12:41

Populationen växte kraftigt under 90-talet.


De stora däggdjuren tog mycket stryk efter Sovjetunionens sammanbrott 1991. Orsaken till nedgången tros vara utbredd illegal jakt och att naturskyddet urholkades, skriver BBC om forskning i Conservation Biology.

Sovjetunionens upplösning var inledningen till en orolig period. Under det följande decenniet sjönk populationerna av björn, vildsvin och älg kraftigt, trots att djuren lever i olika miljöer och har olika krav.

Bland åtta studerade däggdjur var det endast ett som ökade i antal – den grå vargen. Population ökade med 150 procent. Forskarna tror att det beror på att folk hade annat att tänka på än att jaga varg och att det inte längre betalades ut någon ersättning för jakten.

Efter sekelskiftet har flera däggdjurspopulationer återhämtat sig, framförallt vildsvin, men också björn och hjort. Andra arter som till exempel lo har däremot fortsatta svårigheter.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.