Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vargdebatten allt råare

Publicerad: 24 augusti 2012, 07:35

Debatten mellan vargvänner och varghatare blir allt hårdare. En expert säger nu att vargdebatten helt riskerar att gå överstyr.


Bland Sveriges vargvänner finns det de som vill skydda sveriges rovdjur med alla medel och till varje pris. Även om det innebär våld eller hot mot människor – motståndarna eller de som klassas som "varghatare". På hemsidan PTP – protect the predators så hänger vargvänner till också ut jägare och de som uppfattas som varghatare – med namn och adress. På sidan uppmanar man inte direkt till våld, men undertexten är relativt tydlig med listor som "PT ten most wanted" och meningar som "här kommer du få karttjänster om var jägare befinner sig jakt, älgtorn och jaktstugor finns. Tänk på att det är alltid bra att ha en tändare och fogsvans tillhands."

På internetsidan PTP har vargvänner hängt ut jägare med bild, adress och telefonnummer i en karttjänst.

P4 Stockholm rapporterar idag om en journalist i Norrtälje som tvingats skaffa sig överfallslarm och rörelsedetektorer runt huset. Detta för att han hotats av vargvänner och hängts ut på internatsidan PTP. Journalisten har upprepade gånger fått hotfulla samtal på hemtelefonen och på han har övervakats av människor i bilar som gått så långt att de parkerat på hans garageuppfart.

Roslagen är ett av alla ställen där vargdebatten blivit alltmer infekterad. P4 Stockholm har pratat med zoologen Hans- Ove Larsson som arbetat på Skansen i 30 år och aldirg sett sådana här våldsamma uttryck tidigare. Nu håller debatten på att helt gå överstyr menar han.
– Sådana här våldsamma uttryck har jag inte sett tidigare faktiskt, från lite oväntat håll. Vill man nu bevara och skydda så går man inte militant tillväga, utan då är det något helt annat vi pratar om.

Hans- Ove Larsson har också sina egna tankar om varför debatten blivit så infekterad.
– Det finns ingen dialog mellan de olika sidorna. Och det tar sig mer och mer kraftigare uttryck. Det enda sättet att komma tillrätta med om vi nu ska ha varg i landet, vilket man har bestämt sig för att vi ska ha, så måste man ju prata med varandra, säger han till P4 Stockholm.

Hans- Ove Larsson tror också på att det finns en okunskap om hur vargar fungerar och ur de påverkar omvärlden. Därför, menar han, måste man på sikt få ut mer neutral kunskap om hur vargar är.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.