Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vargjakten: Lena Ek avfärdar Potocnik

Publicerad: 18 januari 2013, 12:56

I december kritiserade EU:s miljökommissionär Janez Potocnik den svenska vargförvaltningen. Nu svarar Sveriges miljöminister.


Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I sitt svar fortsätter miljöminister Lena Ek att försvara selektiv jakt på varg. Samtidigt avfärdar hon Potocniks kritik där miljökommissionären var kritisk till riktad jakt på varg. Han menar att det bara handlade om en artificiell höjning som inte betyder mycket för vargens långsiktiga överlevnad i Sverige. I sitt svar motsätter sig Lena Ek Potocniks resonemang och vidhåller att en riktad jakt på mellan 10 och 20 vargar skulle höja den genetiska statusen på den svenska vargstammen.

Janez Potocnik påpekade i sin kritik att Lena Ek själv sagt att det inte går att förflytta enstaka vargar och att renbetesområdena gör det svårt för vargar att immigrera österifrån. Potocnik kritiserade också förvaltningsplanen för att vila på en "bräcklig" vetenskaplig grund.

I sitt svar avfärdar Lena Ek båda dessas påståenden. Dels konstaterar hon att ett antal vargar faktiskt har lyckats immigrera till Sverige. Dels hävdar hon att den svenska både håller hög kvalitet och vilar på god vetenskaplig grund.
– Den svenska vargförvaltningen bedrivs på vetenskaplig grund, håller hög kvalitet och är i alla avseenden förenlig med art- och habitatdirektivet. Kommissionens eget expertorgan för rovdjursfrågor, LCIE, har också konstaterat att den svenska vargstammen är en av de bäst studerade i världen, skriver hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev