tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vargutredaren säger ja till licensjakt

Publicerad: 23 augusti 2013, 04:45

Det är inte politikerna som ska bestämma hur stor vargstammen ska vara, men licensjakt bör tillåtas och det ska bli lättare att få tillstånd till skyddsjakt. Det kommer regeringens utredare att föreslå i dag, uppger Ekot.


Licensjakt ska tillåtas, men inte förrän vargstammen är livskraftig. Innan dess ska bara skyddsjakt tillåtas. Det är enligt SR Ekot en av slutsatserna i det förslag till lösning av vargfrågan som utredaren Peter Egardt ska lämna över till regeringen i dag.
Licensjakten ska inte omfatta de genetiskt mest värdefulla djuren, men utredaren föreslår att det ska gå snabbare att få tillstånd till skyddsjakt när en varg har dödat tamdjur. Beslut om skyddsjakt ska fattas av länsstyrelserna.

Utredaren säger vidare att det inte är politiker som ska bestämma hur stor vargstammen ska vara. Ett intervall för både det lägsta och högsta antalet vargar ska fastställas av myndigheter med hjälp av forskare, enligt Ekot.
Andra förslag är att skadeersättningen höjs och blir densamma i hela landet. Dessutom ska det förebyggande arbete med till exempel stängsel få mer resurser.

Till sin hjälp i utredningen
har Peter Egardt haft nio organisationer som företräder olika intressen i vargfrågan, till exempel naturvårds- och miljöorganisationer, jägare, renägare och lantbrukare, uppger Ekot. Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson är nöjd med utredningens förslag.
– Det är bra att få en saklig bedömning av vilken nivå vargstammen ska komma upp till. Sedan får man acceptera att man ibland kan behöva jaga på vägen dit. Men om det sker utan att man försvårar vargstammens positiva utveckling, så tycker jag att det är tillräckligt bra, säger han till Ekot.
Han tror att det kommer att komma många synpunkter på förslagen, men att utredningens förslag är en bra kompromiss.

Även Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, är positiv.
– Jag tycker att det är jättebra att vi får en enklare hantering av skyddsjakten. Det är en nödvändighet, så att människor kan skydda sina tamdjur och sin egendom, säger han till TT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev