söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Världen har fått feber”

Publicerad: 5 juli 2016, 03:45

Efter en vår med ett krisande Miljöparti fanns ett momentum för Annie Lööf (C) och Centerpartiet att visa var miljöengagemanget i svensk politik hör hemma. Hon tog det inte. Annie Lööfs tal i Almedalen 2016 var inte ett miljö- och klimattal.


Inledningsvis talade hon visserligen om ”…att världen har fått feber”, att om ingenting görs för att hejda klimatförändringarna kommer allt att se annorlunda ut. Vi spelar ett spel med planeten som insats, sade Annie Lööf och fortsatte:
– Grönland kommer förloras. Slukas av havet när vattenytan stiger…
Hur detta klimatutspel ska tolkas är inte lätt, då Grönlands högsta berg Gunnbjørn mäter 3 700 meter över havet.
Annie Lööf gick vidare med att kort konstatera att energiuppgörelsen mellan regeringen M och KD, som möjliggör satsningar på förnybar el, är en milstolpe i svensk politik.

Den här dagen hade Annie Lööf ett annat politiskt fokus. De politiska utspelen handlade om hur nyanlända ska få en plats på arbetsmarknaden och hur det ska ske med enkla jobb till låga löner. Centerledaren konstaterade att 1 miljon människor i Sverige lever i utanförskap. Och hon var inte nöjd med regeringens lösningar för att hantera den situationen,

Den mest engagerade delen av talet var ett stöd till de unga flickor i Sverige som utsätts för könsstympning. Det räcker inte med att könsstympning är förbjudet i svensk lag. Oavsett om det sker i Sverige eller utomlands. Annie Lööf kräver att föräldrarna informeras och utbildas mer, på mödravårdscentralen och öppna förskolan. Polis, domstol behöver också få utbildning för att känna igen mönstren.
– Men de som stympar barn. De måste dömas, rättsväsendet får inte svika. Händer detta ett barn, så är det ett barn för mycket, sade centerledaren.

anvandare.borttagen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev