Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världen kommer att missa tvågradersmålet

Publicerad: 16 augusti 2019, 09:50

När vi frågar de som faktiskt jobbar med hållbarhet och klimat tonar en pessimistisk bild fram. Samtidigt är omställningskraften stor på många fronter.


Sex av tio hållbarhetsproffs i Sverige tror inte att vi kommer att klara tvågraders-målet för klimatet. Tre av tio är lite mer osäkra. Bara en av tio tror att målet kommer att nås.

Siffrorna är hämtade från Aktuell Hållbarhets karriärbarometer 2019 som ger en unik bild av tusentals hållbarhetsproffs arbetssituation och deras syn på aktuella frågor. Under sommaren har resultatet sammanställts och det kommer att släppas i både artiklar och rapporter framöver.

Personligen är jag beredd att hålla med om att det ser mörkt ut för världen att klara Parisavtalets mål. Samtidigt ser vi att extremvädret börjar blir allt mer frekvent och Europa fick även i sommar uppleva en värmebölja utan dess like.

Förhoppningsvis kan insikten om de stora risker vi går till mötes öka ansträngningarna. För samtidigt finns det positiva signaler i världen. Vi ser att sektorsomställningar tagit rejält med fart och en Greta-effekt som sprider sig över världen.

Inrikesflyget går ner. Fordonstillverkare går över helt till elektrifierad drift. Förnyelsebar energi fortsätter växa kraftigt. Klimat- och hållbarhetsfrågorna tar plats både i styrelserum och vardagsrum. Medborgare börjar rösta med plånboken.

Ett annat positivt tecken är att klimat- och miljöfrågor på riktigt börjar prioriteras av stora mediehus, inte minst det som vi själva är en del av. Exempelvis storsatsar Expressen föredömligt och inrättar en egen redaktion. Vi på Aktuell Hållbarhet har fått den stora äran att utbilda samtliga våra kollegor de kommande veckorna. Samma sak kommer vi göra det med Dagens industri som vi sedan en tid tillbaka har ett samarbete med.

Sommaren är snart till ända och vi ser fram mot att förse er läsare med det senaste och viktigaste på hållbarhetsfronten.

Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.