Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens bästa platser nu tillgängliga i PCn

Publicerad: 6 maj 2009, 10:55

Del 2 av 3. Ut och resa virtuellt kommer att bli framtidens melodi. Upplev med- och motgångar innan du lägger ut pengar på det. Den här gången tittar vi österut.


De bästa platserna i världen har man aldrig råd att besöka. Du är sannolikt utestängd från Lhasa, Macchu Pichu, Nazca-platån, Pyongyang (inte bra, men förfärlig, men ändå), Paranal, Baikonur, med flera underbara ställen, av ekonomiska skäl. Det är få förunnat att ha så mycket pengar att man resa runt och bara trivas med världen.

Tills nu.

Tek360 goes Russia

Vi vänder blicken mot vår mäktiga granne i öster, Ryssland, ett land som fascinerat västerlänningar så länge det funnits. Extrem fattigdom blandat med extrema skönhetsvärden. Ryssland är landet som aldrig upphör att förvåna. Som tur är kan man se det på Internet innan man beslutar sig för att pröva lyckan på riktigt.

Röda Torget är annat än bara militärparader och GUM. St. Vassilijs katedral är förmodligen det finaste kyrkliga byggnadsmonumentet i världen. Den byggdes på uppmaning av Ivan den Förskräcklige, mellan åren 1555 och 1561. Färgerna är aningen överdrivna, men det är smällar man får ta.

Moskva är i övrigt inte särskilt väl modellerat, utöver några höghus, Ostankina-tornet och några kyrkor inne i Kreml. I själva verket kan det tyckas lite underligt att hela Kreml ligger utplattat som en pankaka bakom katedralen, men räkna inte med att det är bestående. Det finns säkerligen krafter som sitter hemma och bygger och fixar för att modellera centrala Moskva, så som har skett med så många andra städer. Ja, eller för grå-nostalgikern, så finns faktiskt Leninmausoleet modellerat.

Hong Kong – mina dimmors stad

Vi reser vidare österut och istället för att uppleva en 13 timmars flygresa inknökad i en trång flygstol kan du ta en sväng bland skyskarporna i Google Earth. Förvånas över de blanka hussidorna och de 50 våningar höga bostadshusen med feng shui-hål i mitten så att andarna från bergen ska kunna ta sig ut till havet.

När undertecknad var i Hong Kong för att rapportera om digital radio var det ständigt låg molnhöjd och dimma. Av den ståtliga staden syntes inte så mycket. Därför känns det bra att kunna titta på det maffigaste höghuset så här i efterhand: Two International Finance Centre. Denna skyskrapa byggdes 2003 och är med sina 415 meter Hong Kongs högsta byggnad.

Eftersom det var dimmigt var det ingen vits att ta bergbanan upp till utsiktsstationen på bergen ovanför staden. Nu gör vi det virtuellt istället. Här har du utsikten från taket på Peak Tower Hotel. Återigen känner du igen Two International Finance Centre och Bank of Hong Kongs märkligt sick-sackiga hus. På andra sidan bukten ser du stadsdelen Kowloon, i själva verket fastlandet. Där finns bland annat en fantastisk datorbutik kallad Golden Computer Centre. Den ska du besöka om du gillar att drunkna i moderkort, fläktar, bildskärmar och lustiga gummiblåsor som jag aldrig förstod avsikten med.

En timmes båtfärd från Hong Kongs hamn kan man kliva i land på ön Lantau och ta en livsfarlig buss till buddhistklostret Po Lin. Det är en upplevelse i världsklass. Eller, kunde ha varit om klostret inte råkade ligga inne i ett moln när jag var där. Den enorma buddhan, The Big Buddha, gjord i brons och 34 meter hög, står högst på en bergstopp. Det säkert tusen trappsteg upp och väl inne i molnet såg jag ingenting. Så här ser den alltså ut.

Senare upptäckte jag att man lika gärna kunde ha tagit tunnelbanan dit. Men det hade inte varit lika äventyrligt.

Himmelska fridens slarv

Ännu längre österut i Kina vinkar det beklagligtvis ganska 3D-fattiga Bejing.

Långt ifrån alla 3D-modeller är fina. Det här är Himmelska fridens port på torget med samma namn. Porten var en gång ingång till det kejserliga palatset, Den förbjudna staden. Men tyvärr är den inte särskilt välgjord. Bejing behöver definitivt flera modeller.

Lhasa

En mycket fin modell hittar man däremot om man tar det virtuella tåget till Lhasa i Tibet: Potala. Det är ett buddhistiskt klosterpalats, tillika Dalai lamas ordinarie vinterresidens. Det ligger högt upp på ett berg omkring 3 700 meter över havet. Sedan 1959 befinner sig den fjortonde Dalai lama dock i exil i Dharamsala i Indien. Potalapalatset är numera ett museum. Notera de snygga bergen runt omkring. Notera också namnet på modellbyggaren, som torde vara en svensk.

Taipei i Taiwan

Vi kastar oss brutalt från Tibets ålderdomliga skönhet till den moderna kulturen i Taiwan och beskådar en modell av Taipei 101 eller rättare Taipei Financial Center. Huset är för närvarande världens högsta, med sina 508 meter. Norden är väl representerat även i Taipei, hissarna i huset är nämligen finska och brakar på i 61 kilometer i timmen.

Ryugyong Hotel – hotel of Doom

Lika brutalt kastar vi oss tillbaka i elände, till något du med största säkerhet bara får se i Google Earth. Nordkoreas högsta byggnad, eller vad som iallafall var tänkt att bli Nordkoreas högsta byggnad.

Hotellet, vars namn ska betyda ”Pilträdens huvudstad”, som är ett alternativt namn på Pyongyang, började byggas 1987 och var avsett att bli 330 meter högt, få 3000 rum och bli världens största hotell. När byggnadsarbetet avstannade i brist på statliga pengar 1992 var toppen ännu inte klar, mest tydligen i brist på byggnadsmaterial, pengar och en möjlighet att hissa upp sagda material. De översta våningarna skulle ha innehållit roterande restauranger, kasinon och ”japanska salonger” och västliga investerare sägs ha fått fria händer, men det hjälpte inte.

Byggnationen verkar ha gått igång igen i april 2008. Bygganden har fått fönster och en arabisk organisation ska hålla på med inredningen av de översta våningarna. Byggkranen på toppen verkar ha blivit kvar permanent. 3D-modellen behöver förnyas.

Det här är inte modellerat, men ändå värt att visa. Denna gata i Pyongyang tycks vara en paradgata som man förmodligen visar upp för turisterna. Du ser de väldigt höga, platta husen som alla vänder sina fasader mot gatan. Men det är bara ”kulisser” som antyder någon slags storhet. Bakom tycks det, av bilderna att döma, bara vara låghusbebyggelse, åkrar, småindustri och liknande. Notera att det bara finns ett par-tre bilar på hela den långa gatan. Notera också avsaknaden av parkeringsplatser.

Mount Everest utan hälsokontroller

Och slutligen: Världens tak, Mount Everest, 8848 meter över havet i Nepal. Kina är rakt fram. Här kommer du förmodligen aldrig att kunna stå, så Google Earth får anses vara en fullgod ersättning. Slår du på Panoramio i lagerlistan uppstår det en massa blå kvadrater som innehåller bilder som expeditionsmedlemmar har lagt in. Klustren av blå fyrkanter visar vilken väg de rört sig. Du kan dock lugnt glömma syrgastuber, stormar och förfrusna fingrar och bara se dig omkring.

Nästa, och sista delen av detta reportage kommer att ägnas åt de tekniska monumenten av vår tid.

Den förra artikeln, med förslag på lämplig dator att använda och de skönhetsupplevelser som finns i Europa, hittar du här: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.227903/varldens-basta-platser-nu-tillgangliga—i-pcn

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.