Klimat
Världens bästa platser nu tillgängliga i PCn
Publicerad: 6 maj 2009, 20:25
Del 3 av 3. Sista artikeldelen tar upp de tekniska landmärkena på Jorden, sånt som tekniker åker på semester för att se.
De bästa platserna i världen har man aldrig råd att besöka. Du är sannolikt utestängd från Lhasa, Macchu Pichu, Nazca-platån, Pyongyang (inte bra, men förfärlig, men ändå), Paranal, Baikonur, med flera underbara ställen, av ekonomiska skäl. Det är få förunnat att ha så mycket pengar att man resa runt och bara trivas med världen.
Vi ska nu vända våra Google Earth-blickar mot sådant som fröjdar en tekniker på semestern, stora antenner, fantastiska byggnadsverk, stora laboratorier med mera sådant. Kan du inte tänka dig att se sånt på semestern??? Det kan jag.
Vi avhandlar vidundren kontinent för kontinent. Kör igång Google Earth och följ med och kör i cirklar runt byggnaderna.
USA
Det är bara att inse att de flesta tekniska vidunder finns i USA.
Som du märker visar jag inte ens New York och Manhattan trots att det är den mest modellerade staden i hela Google Earth. Den har du säkert redan sett. Det finns andra ställen att fara runt och flyga på. Här är till exempel San Francisco downtown med Transamerica-pyramiden i förgrunden. Här ser husen lite roligare ut än på Manhattan där de bara är tråkiga lådor allihop.
Även här är mängden byggnader gigantisk, liksom i Paris och efter att tag är Google Earth uppe i 600 megabyte, and counting…
Vad skymtar i bakgrunden?
Golden Gate-bron förståss. Du kan flyga längs bron, fara inunder, stå uppe på en pylon och leka James Bond, eller vad som helst. Kolla in stadens skyline med bron i förgrunden, som de berömda fotograferna som har råd med helikopter, kan göra. Tyvärr är inte Öresundsbron modellerad, fast den är betydligt både längre och ståtligare.
Om du har snöat in på stora flygplatser så finns LAX modellerad helt och hållet. Cirkla runt ankomsthallen, gör nedslag på en startbana. Flyg å far. Den som har gjort modellen måste ha haft ritnigarna på flygplatsen, så noggrant är det.
Men det var visst vetenskap det skulle handla om. Så vi tar svängen till Titusville i Florida och kollar in sammansättningsbygganden på Kennedy Space Center, alltså den byggnad där NASA monterar på rymdfärjan på en stående bärraket. Därefter öppnar de dörrarna och kör ut alltihop stående på en gigantisk vagn. Den grå pinnen på taket är en åskledare. Det skulle vara så tråkigt om åskan tog i huset och letade sig in i huvudmotorn…
Fermilab
Det är inte bara CERN i Schweiz som har en bamsestor acceleratorring. Det har Fermilab också. Tyvärr, tyvärr är deras servetthållarformade huvudbyggnad inte modellerad.
Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) ligger i staden Batavia vid Chicago. Fermilab är ett laboratorium som lyder under amerikanska energidepartementet och har specialiserat sig på högenergi-partikelforskning.
De kämpar just nu med CERN om vem som kan smasha fram en Higgs-boson först. CERN skulle nog ha vunnit om inte lagringsringen LHC havererade på grund av ett lödfel i en sektion av den supraledande ringen alldeles efter starten förra året. Nu löper de båda labben jämsides i kampen om att förstå varför saker och ting har massa.
Sydamerika har också fått en släng av sleven
Arecibo-teleskopet är världens största radioantenn, 305 meter eller jämnt 1000 fot i diameter. Antennskålen är dock inte tolvkantig som i den här modelleringen utan helt rund och fin. Antennerna som hänger i antennkomplexet 100 meter över antennskålen är inte riktigt sådär exakt modellerade som man skulle kunna önska. Vajrarna som håller uppe den trekantiga fackverksmodulen ska inte vara så där spända heller.
Bergen är sådär buckliga på riktigt. Närmast i förgrunden ser du själva observatorielokalerna,. kontrollrummen, radiomottagarhallarna och radarhallen. En hall är datorhallen och den har en underbar egenskap. Om man går ut genom nödutgången hamnar man mitt ute i djungeln där aporna tjattrar och papegojorna skriker.
Den lite krokiga byggnaden uppe på höjden är besökscentrumet. Där på väggen hänger ett nobelpris, för upptäckten av pulsarerna. När jag såg det tänkte jag att ”Jag är nog den enda på hela det här stället som faktiskt kan läsa texten på plaketten” (http://www.qedata.se/bilder/artiklar/arecibo/nobelpris.jpg).
Europa nästa
Något av det snyggaste jag sett i England är Goonhilly Earth Station på The Lizard nära Land’s End. Ett jätteområde fullt med undersköna gigantiska parabolantenner som används som upplänkar till olika telesatelliter och som backupvägar för dataöverföringar över Atlanten och ned till Afrika, till exempel.
Bilden visar den första antenn som byggdes på området, med tillnamnet Arthur. Alla antennerna har namn ur den engelska mytologin. Mja, utom den som heter Blue Peter, som har namn efter ett brittiskt barnprogram på TV. Arthur blev klar 1962 och deltog i experimentet med den första TV-satelliten Telstar, som sände de första direktsända TV-bilderna över Atlanten.
Kolla också på domerna till Eden Project vid Bodelva i Cornwall.
Eden är det absolut största växthus som finns och därinne ryms tropiskt och subtropiskt klimat och öken och en IP-växel från British Telecom. En sorts Bergianska trädgårdar i mastodontformat.
Sverige, ack Sverige
De viktigaste byggnaderna i Stockholm är också modellerade, men vi skulle se de tekniska underverken och då ligger Kaknästornet bra till.
Teracom har sitt huvudkontor i Kaknästornet, som inte alls är ett TV-sändartorn, om någon trodde det. Kaknäs är ett länktorn som utgör navet i Teracoms nät av mikrovågslänkar över Sverige. Parabolantennerna vid tornets fot, Skyport Kaknäs, är upp- och nedlänkar till TV-satelliter och används också som nedlänk för satellitlänkar från OB-bussar.
TV-program, däremot, sänds från Nackamasterna, som står en bit därifrån, vid Hästhagen.
Ryssland och Baikonur
Tyvärr har ingen renderat den kazakstanska, fd sovjetiska, raketbasen Baikonur, men den är intressant att lågsniffa över ändå. Och när du letar dig dit så är det inte den smutsiga industristaden Baikonur du ska till, utan rakt norrut i öknen finns Baikonur Cosmodrome.
Första bilden visar en typisk rysk startplatta för Energija med flera liknande rakettyper. Mitt i bild syns ett starttorn och de tre avlånga groparna klockan 3, 7 och 11 är rökgasutsläpp. Klockan 5 och 12 står två torn som agerar åskledare och klockan 2, 4, 8 och 10 står strålkastartorn. Som bonus en massa lösa, ryska betongplattor.
Går man vidare nordväst kommer man till sist till landningsbanan för Buran. Den är vansinnigt lång och slipad till en noggrannhet på bara ett par centimeter när (eller var, för länge sedan) och användes bara en enda gång, eftersom Buran bara landade en enda gång. Det är sparsamt med byggnader runt omkring.
I Ukraina hittar vi det olycksaliga kärnkraftverket Tjernobyl.
Den stora klumpen närmast oss är sarkofagen som byggdes över det reaktorblock som exploderade. Fast det har visst gått hål i den på det senaste, och fåglarna har flyttat in, sägs det.
På egen hand
Sen går det bra att fortsätta med Disneyworld och Epcot i Orlando i USA. M.I.T., gravitationsobservatoriet LIGO, all världens observatorier, Nazca-platån etc. Men du kommer att bli besviken. Nazca-figurerna syns inte från satellit.
Och det gör inte Kinesiska muren heller!
Den förra artikeln i serien hittar du här: http://t360.idg.se/2.8229/1.228238/varldens-basta-platser-nu-tillgangliga-i-pcn
Jörgen Städje