Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Världens första elektriska riksha

Publicerad: 26 Januari 2011, 12:46

Japanska Yodogawa lanserar världens första massproducerade elriksha.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Rikshor är ett miljövänligt transportmedel, eftersom de förlitar sig helt på människokraft. Men det kan onekligen bli slitsamt för ”föraren”, så därför har japanska företaget Yodogawa, tillsammans med Kinki Knives Industries, tagit fram världens första massproducerade elriksha.

Den kallas Meguru och har en helt elektrisk motor. Räckvidden är 40 kilometer och topphastigheten ligger på 40 kilometer i timmen. Bakom föraren finns det plats för två eller möjligtvis tre passagerare, beroende på vikt och smidighet. Designen är typiskt japansk, och de runda fönsterskydden är gjorda av bambu och washipapper.

Är du sugen på att starta en egen rikshaverksamhet, men saknar kondisen och viljan för att själv dra dina passagerare, så finns Megurun redan tillgänglig för 100 000 yen, motsvarande cirka 7 900 kronor.

Och för er som tror att rikshor är en enbart asiatisk företeelse så kan jag tipsa om att de redan finns i Stockholm, sedan företaget Ecocab tagit fram en riktigt häftig cykeltaxi.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.