Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Världens första fossilfria stål visas upp i dag

Publicerad: 18 augusti 2021, 09:20

Från SSAB:s nya pilotanläggning kommer den fossilfria järnsvamp som i Oxelösund färdigställts till stål.

Foto: Henrik Montgomery/TT

SSAB visar i dag upp världens första fossilfria stål, som är tillverkat med den vätgasteknik som Sverige just nu satsar många miljarder kronor på att utveckla till industriell skala.


Ämnen i artikeln:

IndustriEnergi och Miljö

I dag blir SSAB först i världen med att visa upp fossilfritt stål, stål framställt med järn som producerats med Hybrit-tekniken, det vill säga reducerat med 100 procent vätgas i stället för med kol och koks. SSAB ser denna milstolpe som viktigt steg på vägen mot en helt fossilfri värdekedja. Redan 2026 är målet att leverera fossilfritt stål till marknaden och demonstrera tekniken i industriell skala.

Det nya stålet visas i dag upp på SSAB:s anläggning i Oxelösund på ett evenemang om fossilfri stålframställning, den gröna industriella utvecklingen och marknaden för fossilfria produkter. Medverkar gör bland annat näringsminister Ibrahim Baylan, Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB, Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

I valsverket i Oxelösund kommer under dagen det första fossilfria stålet färdigställas för leverans.

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade Hybrit, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. I juni 2021 kunde de tre bolagen visa upp världens första vätgasreducerade järnsvamp producerad i Hybrits pilotanläggning i Luleå. Denna första järnsvamp har därefter använts för att producera det första stålet framställt med den nya tekniken. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

IndustriEnergi och Miljö

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.